Aktualności

Jakie trendy będą panować na rynku wędlin i mięs w 2024 roku?

Wśród polskich konsumentów stałym zainteresowaniem cieszy się segment mięs świeżych, które odznaczają się naturalnym smakiem, bogactwem składników odżywczych oraz brakiem konserwantów. Bardzo ceniony jest również asortyment wędlin i produktów podrobowych. Jednocześnie, wraz ze zmieniającym się tempem życia, zauważamy rosnącą rolę produktów gotowych. Poza jakością, kluczowym kryterium decyzyjnym w tym przypadku stają się wygoda i oszczędność […]

Czytaj więcej >>

Systemy wagowe dla każdego etapu produkcji mięsa. Zwiększ jakość, wydajność i bezpieczeństwo produktów

Minebea Intec, jeden z wiodących producentów przemysłowych technologii ważenia i kontroli, ma wieloletnie relacje z wieloma producentami mięsa. Dlatego wymagania i złożoność tych przedsiębiorstw są nam dobrze znane i rozumiane.   „Możemy zaoferować producentom mięsa i jego zamienników elastyczne, wysokowydajne i dostosowane do ich potrzeb rozwiązania na każdym etapie produkcji” – mówi Matthias Rehren, Global […]

Czytaj więcej >>

Biogazownia jako źródło energii i instalacja utylizująca odpady

Biogazownia jest zakładem przetwarzającym odpady lub surowce organiczne, m.in. takie jak kiszonki zbóż i traw, odpady z produkcji mięsa, odpady poubojowe, odpady z produkcji żywności, a także przeterminowana żywność. Co do zasady w biogazowni można poddać fermentacji wszelkiego rodzaju substraty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, z wyjątkiem drewna. W biogazowni realizowany jest proces fermentacji, w którym powstaje […]

Czytaj więcej >>

Zorientowani na jutro

Rozmowa z prezesem firmy Premac o nowych trendach w sektorze maszyn pakujących i ważąco-etykietujących   Panie Marcinie, o ile wiem, Premac to firma rodzinna, w tej chwili w rękach już drugiej generacji. Tak, jesteśmy na rynku od roku 1990 i zajmujemy się technologiami pakowania, ważenia i etykietowania produktów spożywczych.   Techniki pakowania 30 lat temu […]

Czytaj więcej >>

Osuszacze powietrza. Kontrola wilgoci – dla lepszej produkcji

Podczas procesu czyszczenia w procesie produkcji i pakowania zużywa się znaczną ilość wody w obszarach w rzeźni. Jeśli woda pozostanie w miejscu – na podłodze lub na powierzchniach maszyn, będzie z czasem wyparowywała w powietrze, tworząc niepożądaną wilgotność w pomieszczeniu. Jeśli dodamy do tego ilość powietrza z otoczenia wprowadzanego przez system wentylacyjny – zwykle znacznie […]

Czytaj więcej >>