Osuszacze powietrza. Kontrola wilgoci – dla lepszej produkcji

Podczas procesu czyszczenia w procesie produkcji i pakowania zużywa się znaczną ilość wody w obszarach w rzeźni. Jeśli woda pozostanie w miejscu – na podłodze lub na powierzchniach maszyn, będzie z czasem wyparowywała w powietrze, tworząc niepożądaną wilgotność w pomieszczeniu. Jeśli dodamy do tego ilość powietrza z otoczenia wprowadzanego przez system wentylacyjny – zwykle znacznie wyższą w trakcie cieplejszych letnich miesięcy, mamy wtedy do czynienia z ogromną wartością wilgoci zawartej w powietrzu produkcyjnym i pomieszczeniach obróbczych. Wilgoć ta może być utrzymywana w powietrzu tylko powyżej określonej temperatury. Jeśli powietrze to styka się z powierzchnią, która znajduje się poniżej jego punktu rosy, np. w chłodni, naturalnym skutkiem będzie tworzenie się kondensacji (rosa) na tych powierzchniach.

 

Wolne od kondensacji, pleśni i bakterii
Zmniejszenie zawartości wody w powietrzu powoduje obniżenie punktu rosy, czyli temperatury, w której będzie tworzyć kondensację. Gdy zawartość wody jest wystarczająco zmniejszona, zimne powierzchnie (maszyny, podłogi, ściany i sufity) pozostaną suche a higiena i standardy bezpieczeństwa ulegną radykalnej poprawie, jak również, tworzenie się pleśni i bakterii zostanie wyeliminowane. Rozwiązanie – osuszacz sorpcyjny.

 

Krótsze przestoje produkcyjne
Normalnym sposobem suszenia pomieszczeń po czyszczeniu jest przetarcie podłogi, wytarcie nadmiaru wody i zastosowanie wentylacji, aby wspomóc ten proces. Stosowanie osuszacza sorpcyjnego podczas procesu odkażania skraca czas potrzebny do suszenia sufitów, ścian i maszyn, co powoduje krótsze przestoje w produkcji i pozwala na szybsze wznowienie pracy.

 

Lepsze środowisko pracy z osuszaczem powietrza
Kontrolowana wilgotność tworzy bardziej suchy klimat i przyjemniejsze środowisko pracy pomimo niskiej temperatury. Zmniejszona wilgotność eliminuje również nieprzyjemne zapachy i ryzyko poślizgu na mokrej nawierzchni.

 

Lepsza higiena dzięki zastosowaniu osuszania
– Niska kontrolowana wilgotność w pomieszczeniu zapobiega namnażaniu się pleśni i bakterii
– Higiena ulega poprawie, ponieważ sufity, ściany i maszyny pozostają suche
– Pomieszczenia po czyszczeniu schną szybciej
– Nie ma potrzeby częstego czyszczenia
– Personel nie będzie musiał ręcznie czyścić maszyn produkcyjnych

 

 


 

ZNAJDŹ ROZWIĄZANIE DLA SWOJEGO PROBLEMU Z WILGOCIĄ
– Osuszacze adsorpcyjne
Mięso oraz jego przetwórstwo wymagają surowych zasad higieny, a także zagwarantowania wysokiej jakości produktów.
Ze względu na konieczność przetwarzania produktów mięsnych w chłodnych pomieszczeniach, często na sufitach, ścianach i zimnych powierzchniach występuje skraplanie się wilgoci,
które w połączeniu z wysoką wilgotnością może spowodować rozwój bakterii i pleśni.

 

Większość bakterii umiera lub nie może się rozmnażać przy wilgotności względnej poniżej 50% RH.
W pomieszczeniach pozbawionych urządzeń osuszających potrzeba więcej czasu na osuszenie pomieszczeń i korytarzy po uprzednim ich umyciu, co powoduje, że są one śliskie,
czego skutkiem są przestoje lub zatrzymanie produkcji.

 

Osuszacze posiadają certyfikat
PZH Państwowego Zakładu Higieny.

 

 

Zastosowanie osuszaczy adsorpcyjnych to:

– Obniżenie wilgotności względnej co powstrzymuje rozwój pleśni i bakterii
– Zachowanie wysokiej higieny produktu dzięki uwolnieniu od kondensacji powierzchni podłóg, ścian, sufitów oraz maszyn
– Szybszy proces osuszania pomieszczeń podczas obróbki mięsa
– Mniejsza potrzeba przewietrzania pomieszczeń
– Pracownicy nie tracą czasu na czyszczenie zawilgoconych maszyn i pomieszczeń w rezultacie czego zaoszczędzony czas wykorzystany jest w procesie produkcji
– Łatwiejsze utrzymanie jakości produkcji zgodne z jej normami

 

 

Seibu Giken DST
Poland Sp. z o.o.
Paweł Jelonkiewicz
+48 606 765 676
www.dstpoland.pl
pawel@dstpoland.pl