Aktualności

POLAGRA – podsumowanie edycji 2021

W dniach 4-6 października, na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania  TAROPAK. Obie ekspozycje zajęły łącznie 2 pawilony, a swoją ofertę zaprezentowało blisko 200 firm z 13 krajów.   Początek jesieni w Poznaniu oznacza tylko jedno  – POLAGRA. To jedyne wydarzenie dla branży […]

Czytaj więcej >>

MonoFlow(re) – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży wędliniarskiej

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego mięs oraz wędlin. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.    Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na […]

Czytaj więcej >>

Tarczyński rozwija asortyment wędlin. Nowy produkt odpowiedzią na preferencje konsumentów

Tarczyński – polski producent wysokiej jakości wędlin, kabanosów, parówek i przekąsek białkowych – wprowadza do oferty nowy produkt. 28 września na sklepowe półki trafiła Kiełbasa Krakowska Sucha z Szynki z linii Extra Wysuszona. Najnowszą pozycję, podobnie jak ostatnie nowości marki Tarczyński, wyróżnia m.in. brak dodatku konserwantów, glutaminianów, barwników czy fosforanów.   Krakowska Sucha z Szynki – nowość linii […]

Czytaj więcej >>

Belpork toruje drogę dla nowego belgijskiego standardu dobrostanu zwierząt

Różne poziomy dobrostanu zwierząt wkrótce zapewnią konsumentom przejrzyste informacje   Belpork, właściciel belgijskiego znaku jakości wieprzowiny BePork, opracował standard dobrostanu zwierząt dla belgijskiego sektora wieprzowiny. BePork to gwarancja wysokiej jakości belgijskiej wieprzowiny. Znak obejmuje zestaw norm, które są bardziej wymagające niż belgijskie przepisy prawa. Koncentruje się na zdrowiu i dobrostanie zwierząt, zrównoważonym rozwoju oraz identyfikowalności. […]

Czytaj więcej >>

Ubój trzody chlewnej – wymagania prawne

Coraz częściej dla konsumentów ważna jest nie tylko jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także warunki w jakich prowadzona była hodowla oraz ubój. Zachowanie dobrostanu zwierząt nie jest jednak wyłącznie sprawą etyczną. Odpowiednie traktowanie i minimalizowanie poziomu stresu u zwierząt przed ubojem bezpośrednio przyczynia się do uzyskania mięsa wysokiej jakości.   Wymagania dotyczące traktowania zwierząt podczas […]

Czytaj więcej >>