Aktualności

Koszty poniosą rolnicy

Z Tomaszem Rasińskim z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego rozmawia Katarzyna Salomon   Czy niepokój związany z umową z Mercosur jest uzasadniony?  Tak, jak najbardziej.   W jaki sposób uderzy ona w polskich producentów mięsa wołowego? Umowa pozwala krajom Mercosur na dostawy 99 tys. ton mięsa wołowego ze znacznie obniżonym cłem. Przy cłach aktualnie obowiązujących, […]

Czytaj więcej >>

Wieprzowina czarno na białym. Niedocenione mięso w menu polskich konsumentów.

Niedocenione mięso, uważane często za mięso trzeciej kategorii, które przeciętny konsument odbiera za średniej jakości produkt, który dodatkowo jest tłusty. Mowa o wieprzowinie, która finalnie mimo wielu zastrzeżeń, jest częstą pozycją w daniach serwowanych na polskich stołach. Tradycyjny obiad ze schabowym w dalszym ciągu zaskarbia sobie serca rodzimych konsumentów, ale także tych z różnych stron […]

Czytaj więcej >>

Branża mięsna idzie na wojnę z ASF

W ubiegłą środę, 4. grudnia, odbyło się spotkanie organizacji zrzeszających producentów i przetwórców trzody chlewnej. Zakończyło się ono podpisaniem przez Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus Branżowego Porozumienia d.s. Walki z […]

Czytaj więcej >>

Ekologia jest na topie

Z Przemysławem Nowakiem dyrektorem ds. handlowych firmy POMONA rozmawia Marek Bielski   Panie Przemysławie, jak z Pana perspektywy, czyli kogoś kto „na co dzień” ma kontakt z zakładami branży mięsnej, wygląda obecna sytuacja na tym rynku? Branżę mięsną czekają duże wyzwania, chociażby w perspektywie dyrektyw unijnych mówiących o zmianach opakowań. Mówię oczywiście przez pryzmat naszej […]

Czytaj więcej >>

Zmiany nie są złe

Z Katarzyną Ćwik, Dyrektorem Handlowym firmy MOGUNTIA – INDASIA Sp. z o.o., rozmawia Marek Bielski   Pani Katarzyno, jak Pani ocenia to, co dzieje się obecnie i co będzie działo się w ciągu najbliższych miesięcy w branży mięsnej? W branży dzieje się jak zwykle sporo. To, co nas przede wszystkim dotyka, to zauważalna zmiana upodobań […]

Czytaj więcej >>