Aktualności

Dlaczego branża spożywcza docenia LNG?

Gaz ziemny to codzienność szeroko pojętego przemysłu, szczególnie w dobie postępującej transformacji energetycznej i coraz ostrzejszych regulacji unijnych w zakresie neutralności klimatycznej (na czele z pakietem Fit for 55); Dla tzw. spożywki gaz ziemny ma jednak więcej zalet niż tylko ekologiczność. Przyjrzyjmy się potencjałowi tej formy gazu oraz powodom, dla których skroplony gaz ziemny okazuje […]

Czytaj więcej >>

Rola systemów CMMS w zarządzaniu jakością

Bezpieczna żywność to efektywne zarządzanie procesami utrzymania ruchu w zakładach mięsnych Zaufanie konsumentów ma kluczowe znaczenie w produkcji żywności, a jej bezpieczeństwo jest podstawową wartością rynkową. Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności jest dziś dla producentów branży spożywczej jednym z największych wyzwań. To, co trafia do klienta, musi być wyprodukowane w sposób czysty z zachowaniem wyśrubowanych […]

Czytaj więcej >>

Kryteria bezpieczeństwa żywności

Zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności stały się obok ceny, walorów smakowych i estetycznych, jednym z ważniejszych kryteriów decydujących o zakupie danego produktu spożywczego. Samo pojęcie bezpieczeństwa żywności jest terminem złożonym. W Polsce problematykę bezpieczeństwa żywności reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia.   Zgodnie z art. 3 pkt. 2 produkty […]

Czytaj więcej >>

Czym jest trwałość mikrobiologiczna?

O kontroli mikrobiologicznej i najważniejszych wyzwaniach dotyczących konieczności zapewnienia konsumentom bezpiecznej żywności z Małgorzatą Stachowiak – Dyrektorem ds. Badań Mikrobiologicznych firmy Hamilton rozmawia Katarzyna Salomon   Dlaczego kontrola mikrobiologiczna jest tak istotną kwestią w każdym zakładzie mięsnym? Podstawowym zadaniem przemysłu mięsnego jest zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego wytwarzanych produktów. Producenci muszą zapobiegać możliwym zagrożeniom związanym z mikroorganizmami […]

Czytaj więcej >>

Produkcja w doliczonym czasie

Nie tylko służby sanitarne, ale również konsumenci oczekują precyzyjnych informacji o pochodzeniu żywności. Kluczowe znaczenie mają tutaj identyfikowalność, przejrzystość i dostępność danych w czasie rzeczywistym. Ten trend z roku na rok się nasilał. Dziś jednym z głównych wymagań firm jest funkcjonalność pozwalająca na kompleksowe śledzenie przepływu produktów w łańcuchach dostaw wraz z rejestracją szeregu parametrów.   Bezpieczeństwo […]

Czytaj więcej >>