Aktualności

Już za kilka dni branża mięsna spotka się na Kongresie Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day w Warszawie

Światowy Dzień Mięsa to nowa inicjatywa, która ma na celu zjednoczenie i celebrację branży mięsnej na poziomie globalnym. Przedstawiciele sektora, hodowcy, przetwórcy oraz osoby pracujące na rzecz przemysłu mięsnego spotkają się 29 października w Warszawie, aby omówić kluczowe kwestie związane z produkcją mięsa, hodowlą zwierząt gospodarskich oraz współpracą międzynarodową. Najważniejszym punktem wydarzenia będzie podpisanie deklaracji […]

Czytaj więcej >>

Zwolnienia podatkowe dla firm inwestujących w rozwój

Inwestowanie w rozwój przedsiębiorstwa, z pomocą zewnętrznych źródeł wsparcia, może przynieść wiele korzyści. W branży przetwórstwa mięsnego budowa nowego zakładu wymaga znacznych nakładów finansowych, dlatego warto skorzystać z możliwości oferowanych przez Polską Strefę Inwestycji (PSI). Dzięki uzyskaniu decyzji o wsparciu można realizować plany zwiększenia produkcji, jednocześnie korzystając z ulgi podatkowej. Firmy, które realizują nowe inwestycje […]

Czytaj więcej >>

Sztuka mięsa, czyli fotografia produktowa w branży mięsnej

Zapraszam was do fascynującego świata fotografii produktowej w branży mięsnej! Jako artysta i fotograf, z dumą dzielę się moimi doświadczeniami i spostrzeżeniami na temat tego, jak odpowiednio sfotografowane produkty mięsne mogą zadziałać jak magnes na klientów. Dzięki odrobinie kreatywności i wiedzy, zdjęcia mogą stać się nie tylko wizualną ucztą, ale również skutecznym narzędziem marketingowym, które […]

Czytaj więcej >>

Obowiązek recyklingu opakowań w branży mięsnej

Branża mięsna, jak wszystkie pozostałe branże spożywcze, nie jest wolna od wyzwań związanych ze zmianami w obrębie opakowań. Te zmiany dotyczą nie tylko środowiska prawnego, które wpływa na konieczność stosowania nowych rozwiązań technologicznych, nowych metod produkcji opakowań, stosowania kolejnych generacji materiałów i środków do produkcji opakowań ale również sposobów radzenia sobie z zagospodarowaniem odpadów, które […]

Czytaj więcej >>

Alfa Laval – sprawdzony partner w przemyśle białkowym

Do 2050 roku na świecie ma żyć 10 miliardów ludzi. Wraz z rosnącymi wyzwaniami stojącymi przed globalnymi dostawami żywności, tematy takie jak zapotrzebowanie na białka i sposoby unikania marnotrawstwa zyskują coraz większą uwagę.   Pierwotnie przemysł białkowy nie był uważany za dochodowy biznes. Przez dziesięciolecia większość produktów ubocznych białka była traktowana jako odpady i utylizowana. […]

Czytaj więcej >>