Aktualności

Wsparcie procesów logistycznych w branży mięsnej

W dynamicznie rozwijającym się sektorze produkcji mięsa, efektywne zarządzanie procesami magazynowymi staje się kluczowym czynnikiem sukcesu. Systemy zarządzania magazynem klasy WMS (Warehouse Management System) odgrywają coraz istotniejszą rolę w optymalizacji operacji logistycznych i produkcyjnych przedsiębiorstw mięsnych. Wdrożenie WMS stało się zatem koniecznością dla rozwoju przedsiębiorstwa, a dzięki niemu właśnie osiągniemy znaczące zwiększenie wydajności, poprawę jakości produktów […]

Czytaj więcej >>

Jakie są najważniejsze wyzwania energetyczne w branży mięsnej?

Jednym z największych wyzwań, przed jakimi stoi obecnie branża, jest uzyskanie dostępu do niskoemisyjnej energii. Kluczowe dla wysokiej jakości wyrobów mięsnych są energochłonne procesy wymagające użycia pary, a także przetwórstwo i chłodzenie. Odpowiadają one za znaczącą część kosztów operacyjnych, które obecnie stają się jeszcze bardziej odczuwalne dla firm. Równolegle coraz ważniejszym aspektem działalności przedsiębiorstw staje się […]

Czytaj więcej >>

Od chipsów z kurczaka przez wina i piwa po… tempeh. Targi Marek Własnych zaskoczą różnorodnością!

6 i 7 listopada w Targach Kielce wystawcy z 14 krajów pokażą unikatowe produkty z przeznaczeniem dla sieci handlowych, hurtowni, restauracji, hoteli, czy stacji paliw. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny po rejestracji. W dni targów obowiązują bilety.        Targi Marek Własnych połączone z branżowym forum tworzą wydarzenie w 100 % skupione na tej branży. […]

Czytaj więcej >>

Zrównoważony rozwój w przemyśle mięsnym

W obliczu rosnących wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem, branża mięsna szuka innowacyjnych rozwiązań, które minimalizują wpływ na środowisko. O tym, jak pojemniki FACH-PAK rewolucjonizują podejście do opakowań w przemyśle spożywczym z Tomaszem Budrewiczem, CEO w firmie FACH-PAK rozmawia Katarzyna Salomon.   Panie Tomaszu, zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym aspektem w przemyśle mięsnym. Jak FACH-PAK […]

Czytaj więcej >>

Dobre zagospodarowanie odpadów pochodzenia zwierzęcego w przemyśle mięsnym daje wymierne korzyści!

W ostatnich latach polski przemysł mięsny dynamicznie się rozwinął, stając się jednym z czołowych w Europie. Wraz z tym wzrostem, zakłady ubojowe i przetwórcze muszą stawić czoła wyzwaniom związanym z właściwym zagospodarowaniem odpadów. Szczególne znaczenie mają tutaj uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (UPPZ), które w zależności od swojego rodzaju mogą być przetwarzane na karmę dla zwierząt, służyć […]

Czytaj więcej >>