Aktualności

Zaangażowanie w zrównoważoną przyszłość zgodną z PPWR: Odkryj rozwiązania Design for Recycling firmy adapa na Warsaw Pack Expo 2025

Dołącz do nas od 8 do 10 kwietnia 2025 r. na Warsaw Pack w Nadarzynie, aby odkryć doświadczenie i know-how Grupy adapa, lidera w dziedzinie opakowań giętkich w Europie. W centrum uwagi: innowacyjne opakowania elastyczne do świeżych produktów, słodyczy, kawy, środków czystości i higieny osobistej oraz wielu innych zastosowań, zaprojektowane zgodnie z zasadami „Design for […]

Czytaj więcej >>

Przed nami kolejny ekscytujący rok!

Jako dywizja przetwórcza największego polskiego producenta mięsa białego, na pierwszym miejscu stawiamy budowanie wartości dodanej dla konsumenta w produktach z kurczaka. Temu celowi podporządkowaliśmy 2024 rok i będziemy konsekwentnie realizować go również w kolejnych latach. Wprowadziliśmy na sklepowe półki pierwsze w Polsce wędliny, przekąski oraz dania gotowe w trendzie high protein. Tymi ostatnimi zamierzamy zmienić podejście […]

Czytaj więcej >>

Optymalizacja kosztów w zakładach mięsnych – klucz do zysku i konkurencyjności

W obecnych czasach, gdy rosnące koszty energii stanowią coraz większe wyzwanie dla firm produkcyjnych, optymalizacja wydatków na nośniki energii staje się nieodzownym elementem strategii biznesowej. Właściciele i dyrektorzy zakładów mięsnych, prowadzący zazwyczaj rodzinne przedsiębiorstwa, zyskują szansę na znaczne obniżenie kosztów oraz poprawę rentowności dzięki zastosowaniu kompleksowych rozwiązań energetycznych. Firma K-ENERGY Partners oferuje skuteczne narzędzia, które […]

Czytaj więcej >>

Handel zagraniczny produktami mięsnymi

W okresie styczeń–listopad 2024 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych była o 7% większa niż przed rokiem i wyniosła blisko 10 mld EUR (43 mld zł). Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy produktów miały nadal największy (20%) udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.   Największe przychody w grupie produktów mięsnych (51% udziału) generowała […]

Czytaj więcej >>

OPTYMALIZACJA KOSZTÓW W ZAKŁADACH MIĘSNYCH – rola pracy tymczasowej i outsourcingu procesów

W dzisiejszym dynamicznie zmieniającym się środowisku biznesowym, zakłady przetwórstwa mięsnego stoją przed wieloma wyzwaniami związanymi z koniecznością redukcji kosztów operacyjnych. W branży, gdzie konkurencja jest intensywna, a marże bywają niskie, kluczem do sukcesu staje się efektywne zarządzanie zasobami i procesami. Jednym z najskuteczniejszych narzędzi optymalizacji kosztów jest współpraca z agencjami pracy tymczasowej oraz zewnętrznymi partnerami […]

Czytaj więcej >>