Aktualności

Innowacyjna parówka: dłuższy termin przydatności i optymalny proces produkcji

Popularne parówki to największa kategoria w branży mięsnej. Ich produkcje w kraju szacuje się na ok. 10 tys. ton miesięcznie, a wg statystyk co trzeci Polak sięga po nie co najmniej raz w tygodniu. Celem ich producentów jest zapewnienie wysokiej jakości wyrobów, optymalizacja procesów produkcyjnych oraz wydłużenie terminu przydatności do spożycia gotowych produktów. Osłonki na […]

Czytaj więcej >>

Zimno, ciepło, cieplej, gorąco… Czyli jak łatwo odnaleźć stabilność energetyczną

Jeśli szukasz sposobu na zapewnienie konkurencyjności swojej firmy oraz ciągłości jej działania w czasach ograniczonej dostępności surowców energetycznych oraz ogromnej dynamiki zmian ich cen, to dobrze trafiłeś. Dzięki temu artykułowi znajdziesz go tak szybko i łatwo, jak w dziecięcej zabawie w ciepło-zimno. Zapoznaj się z poniższą instrukcją, aby się o tym przekonać.   Cel Obecna sytuacja geopolityczna […]

Czytaj więcej >>

Jakie są zadania brytfanny?

Brytfanny są jednym z najstarszych, a zarazem najważniejszych narzędzi kuchennych, które nadal cieszą się dużą popularnością. Dzięki swojej wszechstronności i solidnej konstrukcji brytfanny są doskonałym wyborem zarówno dla domowych kucharzy, jak i profesjonalistów. Co warto o nich wiedzieć i czemu cieszą się aż tak dużą popularnością?   Czym jest brytfanna i dlaczego warto ją mieć? […]

Czytaj więcej >>

Deklaracja o ustanowieniu 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa podpisana!

Globalne bezpieczeństwo żywnościowe, wyzwania i możliwości rozwoju branży mięsnej oraz rola sztucznej inteligencji w kształtowaniu przyszłości przemysłu mięsnego – wokół tych tematów ogniskowały się panele Kongresu Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day w Warszawie. Kluczowym punktem wydarzenia było uroczyste podpisanie Deklaracji ustanawiającej 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli 13 związków […]

Czytaj więcej >>

Kogeneracja, trigeneracja, poligeneracja – sposób na optymalizację kosztów w zakładach przetwórstwa mięsnego

Przemysł mięsny należy do energochłonnych branż przetwórczych, w którym, oprócz samej energii elektrycznej, jest duże zapotrzebowanie na ciepło oraz chłód wykorzystywane w procesie produkcji, a także przygotowania, przechowywania czy czyszczenia i sterylizacji. Nakłady na energię stanowią zatem znaczną część kosztów operacyjnych przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego. Dodatkowo energia ta pozyskiwana jest najczęściej w sposób tradycyjny, bazujący na […]

Czytaj więcej >>