Aktualności

Zapowiedź WorldFood Poland 2024: Miejsce Spotkań Liderów Branży Żywnościowej

Warszawa, 16-18 kwietnia – Targi WorldFood Poland, kluczowe wydarzenie dla sektora spożywczego w Europie Środkowo-Wschodniej, zapraszają na kolejną edycję, która odbędzie się w EXPO XXI w Warszawie. Jako miejsce spotkań dla biznesu i wymiany wiedzy, WorldFood Poland 2024 zgromadzi profesjonalistów zarówno z Polski, jak i z zagranicy, oferując bogaty program konferencji, debat, konsultacji branżowych oraz […]

Czytaj więcej >>

Czy eksport drobiu nadal będzie wzrastał?

Eksport drobiu od wielu lat sukcesywnie rośnie, a Polska utrzymuje stabilną i niekwestionowaną pozycję lidera w jego produkcji w Unii Europejskiej. Wynika to nie tylko ze wzrostu zapotrzebowania na mięso, będącego efektem zmian demograficznych, ale także z wyjątkowych cech drobiu wpływających na jego powszechność stosowania. Ten rodzaj mięsa jest atrakcyjny zarówno dla konsumenta końcowego, przetwórców […]

Czytaj więcej >>

Rynek mięsa

Skup żywca rzeźnego w Polsce W pierwszym miesiącu 2024 r. znacząco wzrosła podaż żywca rzeźnego do skupu. Według danych meldunkowych GUS w styczniu 2024 r. do podmiotów skupujących łącznie dostarczono 471 tys. ton żywca rzeźnego, o 12% więcej niż w grudniu 2023 r. oraz w styczniu 2023 r. Skup żywca drobiowego wyniósł 285 tys. ton […]

Czytaj więcej >>

Innowacyjne pakowanie produktów petfood

Wzrost liczby zwierząt domowych w latach pandemii znacząco podniósł wymagania międzynarodowego rynku petfoodu. Kryteria zakupu, które znamy z własnych artykułów spożywczych, obecnie często obowiązują również tu: właściciele zwierząt płacą za podwyższoną dbałość o jakość składników, wysokiej klasy prezentację produktu i optymalny czas przydatności do spożycia. Szczególnie w kategorii przysmaków dla psów i kotów kwestia atrakcyjności […]

Czytaj więcej >>

Wielkanocne warsztaty w Akademii Qulinarnej Sokołów. Jak łączyć tradycję z nowoczesnością na świątecznym stole

Połączenie tradycyjnych, regionalnych dań ze świeżym spojrzeniem na kulinaria może przynieść znakomite efekty. Mogli o tym przekonać się uczestnicy wielkanocnych warsztatów w Akademii Qulinarnej Sokołów, które poprowadziły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Korniczanki oraz szef kuchni Dominik Moskalenko. W menu pojawiły się zarówno potrawy z Listy Produktów Tradycyjnych Mazowsza, jak i te inspirowane nowoczesnym stylem […]

Czytaj więcej >>