Aktualności

Autentyczność marki i rola opakowań w budowaniu zaufania

Dzisiejszy konsument jest bardziej świadomy, dociekliwy i nieufny niż kiedykolwiek wcześniej. Jednocześnie staje przed zalewem sprzecznych informacji, co prowadzi do dezorientacji i sceptycyzmu wobec tradycyjnych przekazów marketingowych. W tym skomplikowanym krajobrazie rynkowym autentyczność staje się walutą ważniejszą niż kiedykolwiek. Marki, które potrafią zbudować i komunikować swoją prawdziwą tożsamość, zyskują zaufanie klientów i wyróżniają się na tle konkurencji. […]

Czytaj więcej >>

Wykrywanie metali i innych zanieczyszczeń dla bezpieczeństwa i czystości produktów mięsnych

Oferowane przez firmę Magnetix systemy przenośników taśmowych ze zintegrowanymi detektorami metali zapewniają wysoką stabilność pracy urządzeń oraz czułość detekcji zanieczyszczeń metalicznych w produktach spożywczych. Zawartość tłuszczu, osocza oraz soli, będących dobrymi przewodnikami powoduje, że produkty mięsne posiadają bardzo intensywny tzw. efekt materiałowy i są one jednymi z najtrudniejszych produktów spożywczych dla detektorów metali.   DETEKCJA […]

Czytaj więcej >>

Kogeneracja – Jak pokryć stałe zapotrzebowanie na ciepło i energię elektryczną

Przemysł przetwórstwa mięsnego nieustannie wymaga dużych ilości energii, głównie z powodu procesów takich jak chłodzenie i zamrażanie surowego mięsa, obróbka termiczna (parzenie, pieczenie, wędzenie), sterylizacja, rozdrabnianie oraz pakowanie w warunkach kontrolowanej atmosfery. W większości zakładów przetwórstwa mięsnego linie produkcyjne działają w trybie ciągłym, siedem dni w tygodniu.   Opisywana dziś masarnia, pracuje nieprzerwanie przez cały tydzień, […]

Czytaj więcej >>

MNIEJ TWORZYWA SZTUCZNEGO = WIĘCEJ KORZYŚCI. Wyzwania branży spożywczej w zakresie opakowań

W kontekście dynamicznych zmian w regulacjach dotyczących opakowań, producenci wędlin i innych produktów spożywczych stają przed wyzwaniem zapewnienia trwałości, bezpieczeństwa i atrakcyjności swoich wyrobów przy jednoczesnym spełnieniu wymogów środowiskowych.   W odpowiedzi na te wyzwania Unia Europejska wprowadza coraz bardziej rygorystyczne wymagania. Również wiele dużych sieci handlowych w Europie, odpowiadając na oczekiwania klientów i presję […]

Czytaj więcej >>

Rola wody w przemyśle spożywczym

Jakość wody w przemyśle mięsnym jest kluczowa dla bezpieczeństwa żywności, efektywności produkcji oraz ochrony środowiska. Woda w przemyśle mięsnym jest wykorzystywana zarówno do produkcji, jak i procesów utrzymania ruchu.   Obecna jest zatem na każdym etapie: – przygotowanie surowców: mycie, oczyszczanie składników; – procesy technologiczne: medium w mieszaniu, gotowaniu, uzyskiwaniu sosów czy wytwarzaniu mgiełki (powlekanie […]

Czytaj więcej >>