Aktualności

Jakościowy recykling to przyszłość według branży opakowaniowej

Inicjatywa Circular Economy for Flexible Packaging (CEFLEX) skupiająca europejskie firmy i organizacje reprezentujące cały łańcuch wartości w dziedzinie opakowań elastycznych przeprowadziła ocenę pięciu obiecujących klas technologii recyklingu – oraz sposobów ich współpracy w celu zwiększenia wartości różnych strumieni odpadów. Uzyskane informacje mają pomóc w zaspokojeniu rosnącego zapotrzebowania na wysokiej jakości recyklaty, poszerzeniu możliwości ich zastosowania […]

Czytaj więcej >>

Zakaz działań odwetowych tarczą prawną dla sygnalistów. Jak odróżnić sygnalistę od „cwaniaka”?

Od września 2024 roku co do podmiotów mających 50 i więcej współpracowników (a więc nie tylko w ramach umów o pracę, ale także m.in. umów zlecenia oraz kontraktów b/2/b) istnieje obowiązek wdrożenia w firmach procedury wewnętrznej dotyczącej tzw. sygnalistów.   Kim jest sygnalista? Jest to osoba zgłaszająca naruszenie prawa, o którym dowiedziała się w związku z pracą […]

Czytaj więcej >>

Dlaczego warto promować jakość?

W obecnych realiach rynkowych jakość stała się kluczowym czynnikiem sukcesu oraz podstawową przewagą konkurencyjną polskiej branży mięsnej. Jeszcze do niedawna istotnym atutem była również cena, jednak dynamicznie rosnące koszty pracy, energii i surowców wymuszają na przedsiębiorcach strategiczne inwestowanie w jakość i innowacje produktowe. Jestem przekonana, że nasz sektor jest na to dobrze przygotowany. Potwierdza to […]

Czytaj więcej >>

Targi Future Private Labels w Kielcach z otwarciem na nowe produkty i nowe biznesy

Targi Kielce ponownie przygotowują arenę dla konkretnych rozmów biznesowych w sektorze private label i marek producenckich. Nowe pomysły produktów oraz unikatowe marki z Polski i zagranicy zostaną zaprezentowane 22 i 23 października 2025 roku. Poznawać je będą przedstawiciele sieci handlowych, hurtowni, branż HoReCa czy e-commerce. Grono wystawców i branżowych zwiedzających deklarujących udział w wydarzeniu stale […]

Czytaj więcej >>

IFFA 2025: Frankfurt ponownie światowym centrum innowacji w przemyśle mięsnym i białkowym

Frankfurt nad Menem przez sześć dni, od 3 do 8 maja 2025 roku, stał się globalnym epicentrum technologii przetwórstwa mięsa i produkcji białek. Targi IFFA 2025 – największe i najważniejsze wydarzenie w tej branży – zgromadziły aż 1 019 wystawców z 52 krajów, przyciągając 63 117 specjalistów z 144 państw. Było to spotkanie, które nie tylko wyznaczyło […]

Czytaj więcej >>