Aktualności

Dofinansowania i zrównoważony rozwój w branży mięsnej

Efektywność energetyczna w najbliższych latach będzie jednym z istotnych czynników determinujących konkurencyjność przedsiębiorstw. Coraz więcej z nich zwraca uwagę na ekologię, a co za tym idzie – poprawę efektywności energetycznej oraz wdrożenie innowacyjnych rozwiązań oszczędzających energię.   Firmy z branży mięsnej stoją przed wyzwaniem dostosowania się do kolejnych wymogów związanych z wydajnością i sposobem działania. […]

Czytaj więcej >>

Produkcja drobiu w Polsce rośnie

Ostatnie lata to czas dynamicznego rozwoju tego sektora drobiowego, co można przypisać kilku kluczowym czynnikom. Po pierwsze, stale rosnące zapotrzebowanie zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym stanowi silny motor napędowy dla branży. Polski drób cieszy się uznaniem za granicą dzięki wysokiej jakości i konkurencyjności cenowej. Innowacyjność i modernizacja procesów produkcji to kolejny aspekt, który […]

Czytaj więcej >>

Nowy poziom automatyzacji produkcji mięsa, czyli jak Sztuczna Inteligencja może zwiększyć produktywność?

Dyskusje o Sztucznej Inteligencji często dotyczą tego, czy zgubi ona gatunek ludzki, czy też spowoduje rozkwit naszej cywilizacji. W przemyśle jednak zadaje się bardziej praktyczne pytanie: jakie zastosowania AI mogą przynieść zwiększenie produktywności. Można podać wiele przykładów takich rozwiązań, które znajdują zastosowanie od branży samochodowej, przez bankowość i logistykę, do ochrony zdrowia. Czy także producenci […]

Czytaj więcej >>

Działamy na niestabilnym rynku

Z Dariuszem Goszczyńskim, prezesem zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej rozmawia Katarzyna Salomon   Jak ocenia Pan kondycję sektora drobiarskiego w Polsce? Sektor mięsa drobiowego w Polsce w ostatnich latach poddawany jest ciągłym wyzwaniom. Chociaż eksport polskiego drobiu stał się siłą napędową polskiego rolnictwa i całej produkcji mięsnej to od kilku lat, z powodu […]

Czytaj więcej >>

Księgowość branży mięsnej – inna niż wszystkie?

Księgowość w branży mięsnej, jak w każdej innej działalności gospodarczej, wymaga dokładności i znajomości specyficznych przepisów.   Zaczynając od podstaw – księgowość w tej branży musi uwzględniać wszystkie operacje gospodarcze, takie jak zakup surowców (w tym przypadku mięsa), przechowywanie, przetwarzanie, a także sprzedaż produktów mięsnych. Bezwzględnie należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, bez których rzetelna […]

Czytaj więcej >>