Aktualności

Gospodarka odpadami w przemyśle mięsnym – wybrane zagadnienia

Od kilkunastu lat obserwuje się, że światowa produkcja żywności ma charakter wzrostowy. Wytwarzanie ogromnych ilości żywności związane jest również z niekorzystnym zjawiskiem generowania dużego poziomu odpadów powstałych w wyniku procesów technologicznych, a które należy w jak najlepszy możliwy sposób zagospodarować, tak by nie zanieczyszczały środowiska naturalnego oraz nie wpływały negatywnie na np. zmiany klimatyczne.   […]

Czytaj więcej >>

Maksymalizacja wydajności i jakości w produkcji mięsa drobiowego

Polska firma Starmeat inwestuje w najnowocześniejsze systemy separacji mięsa AM2C Beluga i Barracuda firmy Provisur Technologies   Starmeat, z siedzibą w Koluszkach, jest jednym z najnowocześniejszych zakładów przetwórstwa drobiu na świecie. Dzięki zastosowaniu wyrafinowanego sprzętu produkcyjnego i rygorystycznej kontroli jakości firma obsługuje globalną sieć klientów. Najnowocześniejszy zakład produkcyjny i wyjątkowa jakość produktów Starmeat są możliwe […]

Czytaj więcej >>

Maksymalna wszechstronność, wysoka wydajność: PROVISUR® Technologies prezentuje maszyny formujące Formax® NovaMax® 150 i NovaMax® 400

Provisur Technologies, wiodący producent przemysłowego sprzętu do przetwarzania żywności z siedzibą w Chicago, Illinois, przedstawia nowe maszyny formujące NovaMax 150 i NovaMax 400. Maszyny NovaMax zostały zaprojektowane do hamburgerów wołowych i nuggetsów z kurczaka, ale oferują również wysoką wydajność formowania dla alternatywnych produktów białkowych, karmy dla zwierząt, smakołyków, leków, produktów piekarniczych i innych. Idealne dla […]

Czytaj więcej >>

Green claims – czym są i jak je stosować?

z Katarzyną Szatkowską – specjalistą ds. prawa żywnościowego z Centrum Znakowania Żywności rozmawia Katarzyna Salomon   W oznakowaniu środków spożywczych coraz częściej pojawia się komunikacja związana z wpływem produktu / opakowania na środowisko. Czy może Pani powiedzieć o tym coś więcej? Rzeczywiście, producenci żywności, by wyróżnić się na rynku, coraz częściej stawiają na zieloną komunikację, […]

Czytaj więcej >>

Tarczyński rozbudowuje bestsellerową linię kabanosów Exclusive

Firma Tarczyński poszerza swoją bestsellerową linię Exclusive. Do oferty właśnie dołączyła nowa propozycja – kabanosy o smaku chilli & ser. To jednak niejedyne nowości od popularnego producenta przekąsek białkowych. Wśród unikatowych produktów z linii Exclusive Paluszki konsumenci znajdą teraz dwa nowe warianty – chilli oraz indyk. Wybór nie jest przypadkowy, ponieważ to 3. i 4. […]

Czytaj więcej >>