Aktualności

Tarczyński rozwija asortyment wędlin. Nowy produkt odpowiedzią na preferencje konsumentów

Tarczyński – polski producent wysokiej jakości wędlin, kabanosów, parówek i przekąsek białkowych – wprowadza do oferty nowy produkt. 28 września na sklepowe półki trafiła Kiełbasa Krakowska Sucha z Szynki z linii Extra Wysuszona. Najnowszą pozycję, podobnie jak ostatnie nowości marki Tarczyński, wyróżnia m.in. brak dodatku konserwantów, glutaminianów, barwników czy fosforanów.   Krakowska Sucha z Szynki – nowość linii […]

Czytaj więcej >>

Belpork toruje drogę dla nowego belgijskiego standardu dobrostanu zwierząt

Różne poziomy dobrostanu zwierząt wkrótce zapewnią konsumentom przejrzyste informacje   Belpork, właściciel belgijskiego znaku jakości wieprzowiny BePork, opracował standard dobrostanu zwierząt dla belgijskiego sektora wieprzowiny. BePork to gwarancja wysokiej jakości belgijskiej wieprzowiny. Znak obejmuje zestaw norm, które są bardziej wymagające niż belgijskie przepisy prawa. Koncentruje się na zdrowiu i dobrostanie zwierząt, zrównoważonym rozwoju oraz identyfikowalności. […]

Czytaj więcej >>

Ubój trzody chlewnej – wymagania prawne

Coraz częściej dla konsumentów ważna jest nie tylko jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także warunki w jakich prowadzona była hodowla oraz ubój. Zachowanie dobrostanu zwierząt nie jest jednak wyłącznie sprawą etyczną. Odpowiednie traktowanie i minimalizowanie poziomu stresu u zwierząt przed ubojem bezpośrednio przyczynia się do uzyskania mięsa wysokiej jakości.   Wymagania dotyczące traktowania zwierząt podczas […]

Czytaj więcej >>

Oszałamianie gazowe świń przy użyciu dwutlenku węgla – przegląd potencjalnych alternatywnych metod

Oszałamianie jest bardzo ważnym etapem uboju zwierząt rzeźnych. Jest to zgodne z definicją zawartą w ustawodawstwie, każdy celowo wywołany proces prowadzący do utraty przytomności i tym samym wrażliwości na ból, w tym także każdy proces, który skutkuje natychmiastową śmiercią zwierzęcia. Podstawowe znaczenie ma tu zachowanie dobrostanu zwierząt i zapewnienie humanitarnych warunków. Z punktu widzenia technologicznego również […]

Czytaj więcej >>

Współpraca firmy rodzinnej z sieciami – równowaga pomiędzy wartościami i tradycją a standardem korporacji

Jako konsumenci lubimy mieć wybór. Doceniamy, kiedy na półce mięsnej możemy znaleźć lokalne produkty. Czujemy się odpowiedzialni, by wspierać polskich producentów i mamy przyjemność testowania smaków z Warmii, Mazur czy Podbeskidzia. Rodzinne, polskie zakłady mięsne stoją przed wyzwaniami jakie stawia przed nimi rynek. Dalszy rozwój swojej sieci sklepów własnych wobec trudności z personelem, wobec ograniczeń […]

Czytaj więcej >>