Aktualności

Odzysk ciepła to energia za darmo!

Czy rzeczywiście odzysk ciepła to energia uzyskiwana za darmo? …może i nie w 100% za darmo, ale na pewno jest bardzo tania w pozyskaniu i zawsze pozostaje pytanie, czy w dzisiejszych czasach stać nas na jej tracenie?   Jak kiedyś wyglądały możliwości odzysku ciepła i kto je stosował? Od strony możliwości jego pozyskiwania – nic się […]

Czytaj więcej >>

Pakowanie w przetwórstwie mięsnym a dobra etykieta na opakowaniu

Przemysł mięsny odgrywa istotną rolę w globalnym łańcuchu żywnościowym. Aby zapewnić bezpieczeństwo i jakość produktów mięsnych, kluczowe znaczenie ma odpowiednie pakowanie i etykietowanie. Dobra etykieta na opakowaniu produktu powinna być czytelna i zrozumiała dla konsumenta a przy tym bardzo szczegółowa i dokładna we wszystkie najważniejsze informacje o sprzedawanym towarze. Ważnym aspektem również jest jej atrakcyjności i […]

Czytaj więcej >>

Higiena i utrzymanie czystości w zakładach produkcyjnych. Monitoring trendów mikrobiologicznych jako podstawowe narzędzie prewencji (cz. II)

Konsument nabywając określony produkt, wiąże z nim pewne oczekiwania, dotyczące przede wszystkim jego jakości. Żywność jest towarem szczególnym, ze względu na zasadniczą rolę jako źródło energii i składników odżywczych, ale również z uwagi na ścisły związek ze stanem zdrowia człowieka. To właśnie konsument ponosi ryzyko ewentualnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych, wynikających ze spożycia określonego środka spożywczego, […]

Czytaj więcej >>

Czy zamrażanie metodą kriogeniczną zwiększa wydajność i jakość procesu?

Wyraźne trendy w przemyśle spożywczym wskazują, że wzrost popytu na schładzane i zamrażane produkty żywnościowe będzie się utrzymywał i dlatego coraz większa liczba producentów modernizuje lub rozbudowuje swoje linie produkcyjne. Jedno z proponowanych rozwiązań to kriogeniczne tunele zamrażalnicze Freshline® firmy Air Products, w których stosowany jest ciekły azot o bardzo niskiej temperaturze, minus 196 stopni […]

Czytaj więcej >>

Smak prosto z natury

Wędzenie, obok suszenia i solenia, należy do najstarszych znanych metod utrwalania żywności. Działanie utrwalające procesu wędzenia polega na dokładnym osuszeniu powierzchni i osadzeniu kondensatu o charakterze mikrostatycznym. Pożądane i mile widziane korzyści dodatkowe to powabny i apetyczny, złotawy kolor powierzchni oraz wykwintny, delikatny smak i aromat. W tym celu konieczne jest doprowadzanie podczas wędzenia wystarczającej […]

Czytaj więcej >>