Czy zamrażanie metodą kriogeniczną zwiększa wydajność i jakość procesu?

Wyraźne trendy w przemyśle spożywczym wskazują, że wzrost popytu na schładzane i zamrażane produkty żywnościowe będzie się utrzymywał i dlatego coraz większa liczba producentów modernizuje lub rozbudowuje swoje linie produkcyjne.
Jedno z proponowanych rozwiązań to kriogeniczne tunele zamrażalnicze Freshline® firmy Air Products, w których stosowany jest ciekły azot o bardzo niskiej temperaturze, minus 196 stopni Celsjusza. Urządzenia te pozwalają na ultraszybkie mrożenie lub schłodzenie żywności jak: mięso, drób, ryby, owoce morza, owoce i warzywa, produkty mleczne, makarony, gotowe posiłki czy produkty piekarnicze. Sam proces liczony jest w minutach, a nie w godzinach, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych systemów do mrożenia działających z zastosowaniem amoniaku czy freonu. Szybkie mrożenie przyczynia się nie tylko do uzyskiwania większej ilości produktu w jednostce czasu, ale także do podniesienia jego jakości. W trakcie szybkiego zamrażania w produktach spożywczych rozwijają się mniejsze kryształy lodu, dzięki czemu nie dochodzi do znacznego uszkodzenia komórek w ich strukturach W rezultacie zachowują one właściwą wilgotność, która nie tylko poprawia ich kolor i smak, ale także przekłada się na mniejsze straty wagowe, spowodowane utratą wody. Tunele kriogeniczne, będące w naszej ofercie, znajdują zastosowanie m.in. w schładzaniu, zamrażaniu powierzchniowym, szybkim zamrażaniu pojedynczych małych elementów metodą IQF (indywidualne szybkie zamrażanie) oraz tradycyjnym mrożeniu. Instalacja urządzeń jest prosta, a ich modularna budowa spełnia najnowsze międzynarodowe standardy higieny. Wydajność tuneli waha się od 300 kg/godz. do 3000 kg/godz., przy czym urządzenia mogą pracować nawet do 20 godzin dziennie w systemie ciągłym. Nowatorska konstrukcja naszych rozwiązań pozwala na prostą obsługę za pomocą panelu dotykowego dostępnego w wielu językach. Ponadto w urządzeniach można zapisać wstępnie zaprogramowane receptury. Z pomocą technologii Air Products Smart użytkownik ma także możliwość śledzenia całego procesu w chmurze.
Podsumowując, schładzanie i zamrażanie są bardzo ważnym aspektem wielu procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Rozwiązania Freshline® pozwalają na swobodne przestawianie produkcji z zamrażania produktów IQF na inne produkty bez konieczności zmiany urządzenia, skracają czas produkcji jednocześnie zwiększając wydajność całej linii produkcyjnej. Dzięki temu umożliwiają dostosowanie się do zmieniających się potrzeb konsumentów oraz wymagań rynku.

 

Piotr Pawłowski
Manager ds. Rozwoju Rynku
Spożywczego i Kriogenicznego
Europa Centralna