Aktualności

Bezpieczeństwo żywności jest dla nas priorytetem

Bezpieczeństwo żywności jest dla nas priorytetem, a nowoczesne technologie odgrywają kluczową rolę w jego zapewnieniu. W Brodnickich Zakładach Żelatyny nie boimy się automatyzacji procesów produkcyjnych, wręcz przeciwnie – widzimy w nim przyszłość naszej branży. Automatyzacja pozwala nam na precyzyjne monitorowanie każdego etapu, co minimalizuje ryzyko błędów, a tym samym optymalizuje zużycie energii oraz surowca. Produkcja […]

Czytaj więcej >>

Kontrola wewnętrzna z firmą BIOING

Kontrola mikrobiologiczna to proces monitorowania drobnoustrojów, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, jakość produktów i zdrowie konsumentów. Polega na identyfikacji bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów, które mogą powodować psucie się żywności lub stanowić zagrożenie zdrowotne. Wewnętrzna kontrola mikrobiologiczna w firmie przynosi korzyści, ale stawia także pewne wyzwania. Co jeśli nie posiadamy dobrze wyposażonego laboratorium i wykwalifikowanego pod […]

Czytaj więcej >>

Detekcja metali w produktach mięsnych

Zapewnienie, że produkty są bezpieczne i wolne od zanieczyszczeń zawsze było priorytetem dla producentów żywności. Dlatego w ich interesie leży zapewnienie bezpieczeństwa procesów produkcyjnych i jak najskuteczniejsza ochrona zdrowia konsumentów. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa detekcja ciał obcych w produktach. Mogą być one wykrywane za pomocą detektorów metali, detektorów X-ray czy systemów kontroli wizyjnej.   […]

Czytaj więcej >>

W jaki sposób wyznaczyć mikrobiologiczny termin trwałości środka spożywczego?

Czym jest trwałość środka spożywczego? Trwałość żywności należy rozumieć jako czas (uwzględniając projektowanie, produkcję dystrybucję, obrót, a także użytkowanie), w którym środek spożywczy przechowywany w zdefiniowanych warunkach pozostaje bezpieczny dla zdrowia konsumenta. Sprecyzowane wskaźniki jakości (zarówno fizyczne, chemiczne, jak i mikrobiologiczne) nie wykraczają poza wartości progowe wyznaczone przepisami prawa żywnościowego oraz dokumentami normatywnymi, deklarowana wartość odżywcza […]

Czytaj więcej >>

Nowoczesne opakowania chronią żywność i nadają się do recyklingu

Producenci z branży spożywczej coraz chętniej sięgają po nowoczesne, przyjazne środowisku opakowania. Jednocześnie korzystają oni z coraz większego wyboru rozwiązań rodzimych producentów w tym zakresie – wynika z obserwacji stowarzyszenia Natureef.   Firma Tarczyński S.A., której kabanosy, wędliny paczkowane oraz roślinne zamienniki mięsa znaleźć można na półkach sklepowych w blisko 30 krajach na 3 kontynentach na […]

Czytaj więcej >>