Aktualności

Z nami zrobisz czysty interes!

Z Robertem Ostarkiem i Henrykiem Ostarkiem – właścicielami firmy TECHMAKO – producentem środków myjąco-dezynfekujących do zastosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, handlu i kuchniach rozmawiają Karolina Szlapańska i Katarzyna Salomon   Jak optymalnie dobrać środki chemiczne, aby obniżyć koszty? Aby optymalnie dobrać środki myjąco-dezynfekujących należy w pierwszej kolejności zrobić audyt na zakładzie produkcyjnym i zweryfikować sposób mycia i dezynfekowania […]

Czytaj więcej >>

Biofilm

Drobnoustroje wchodzące w kontakt z powierzchnią ścian, podłóg, maszyn i urządzeń, a także systemów kanalizacyjnych i wentylacyjnych w zakładach produkcji żywności, dążą do trwałego połączenia się z nimi, ponieważ stan taki umożliwia im skuteczne konkurowanie o substancje odżywcze oraz osłabia niekorzystne oddziaływanie czynników środowiskowych.   Biofilmy z natury mogą być strukturami o mikrobiocie homogennej (jednogatunkowej), lub […]

Czytaj więcej >>

Normy w służbie Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności czyli czy potrzebujemy ISO

Jakość jest pojęciem wielowymiarowym i interdyscyplinarnym dlatego słowa jakość używa się w tak wielu aspektach działalności człowieka. Jest to też pojęcie, które wciąż ulega transformacji na skutek rozwoju ludzkości. Dopóki technologia się rozwija a otoczenie ewoluuje nie powstanie ostateczna definicja jakości. Określenie jakości „przypomina szukanie złota na końcu tęczy. Możemy zmierzać w odpowiednim kierunku, ale […]

Czytaj więcej >>

Higiena i bezpieczeństwo żywności na przykładzie przemysłu mięsnego – wybrane zagadnienia

O tym, jak ważne jest zachowanie właściwego poziomu higieny dla bezpieczeństwa wytwarzanej żywności i jej wysokiej jakości, a także przede wszystkim trwałości w przechowywaniu, jest przekonany każdy producent. Powszechnie wiadomo, że odpowiednie warunki sanitarne są kluczowe z punktu widzenia zapewnienia opłacalności sprzedaży wyrobów oraz zagwarantowania rozpoznawalności marki i wizerunku firmy na rynku wśród konkurencyjnych podmiotów. […]

Czytaj więcej >>

Eksperci mówią: cyfryzacja jest nieunikniona!

Z Marią Kröner, menadżerem ds. produkcji i systemów jakości, Climbex sp. z o.o. oraz Zbigniewem Florczukiem, dyrektorem grupy produktowej Industrial Processes, Climbex sp. z o.o. rozmawia Karolina Szlapańska   Przeprowadzone przez Grupę Impel badanie potrzeb klientów z sektora przemysłu spożywczego wykazało, że 94,5% zarządzających jest zainteresowanych obniżeniem kosztów procesów realizowanych w zakładach, w tym procesów sanitarnych. Aż 89% […]

Czytaj więcej >>