Z nami zrobisz czysty interes!

Z Robertem Ostarkiem i Henrykiem Ostarkiem – właścicielami firmy TECHMAKO – producentem środków myjąco-dezynfekujących do zastosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, handlu i kuchniach rozmawiają Karolina Szlapańska i Katarzyna Salomon

 

Jak optymalnie dobrać środki chemiczne, aby obniżyć koszty?
Aby optymalnie dobrać środki myjąco-dezynfekujących należy w pierwszej kolejności zrobić audyt na zakładzie produkcyjnym i zweryfikować sposób mycia i dezynfekowania maszyn oraz urządzeń i powierzchni płaskich. Audyt daje nam rzeczywisty obraz przeprowadzenia czynności myjących w zakładzie i dopiero na podstawie takich informacji dobieramy odpowiednie środki, dające realne korzyści finansowe dla zakładu produkcyjnego. Przykładowo, SMOG AUT pianowy środek do mycia komór wędzarniczych, czyści bardzo intensywne zabrudzenia. Po zastosowaniu jego komory są czyste i gotowe na rozruch produkcyjny. Czas na doczyszczanie komór jest zminimalizowany, co w realny sposób przekłada się nie tylko na oszczędność czasową, ale również energooszczędność procesów produkcyjnych. Przede wszystkim powierzchnie czyszczone naszymi środkami są bezpieczne dla wyrobów gotowych. Dlatego polecamy nasze środki, które są starannie wyselekcjonowane i produkowane zgodnie z najwyższymi standardami.

 

Czy Wasza oferta obejmuje utrzymanie higieny na każdym etapie produkcji?
Zdecydowanie tak. W przypadku produkcji żywności każdy etap jest bardzo ważny i kluczowy z uwagi na występujące zagrożenie mikrobiologiczne. Nasza oferta dotyczy utrzymania czystości na każdym etapie produkcji – od momentu wejścia surowca na zakład aż po zakończenie całego procesu. Jesteśmy w stanie dostarczyć protokół utrzymania czystości na wszystkich, bez wyjątku etapach produkcji.

 

Który obszar produkcji jest najtrudniejszy do umycia i czy macie specjalne środki dedykowane do tego obszaru?
Nasze środki chemiczne są przeznaczone do utrzymania czystości na każdym etapie produkcji. Oczywiście, najbardziej wymagającym obszarem jest wędzarnia i komory wędzarnicze. Jak już wcześniej wspominałem, mamy do tego dedykowany środek pianowy SMOG AUT i mocniejszy SMOG AUT S oraz SMOG AUTOMAT środek do automatycznego mycia komór wędzarniczych. Środek skutecznie usuwa naloty dymu wędzarniczego poprzez układ automatycznego (inżektorowego) mycia CIP.

 

Jakie są najważniejsze korzyści płynące z używania Waszych środków?
Nasze środki są bardzo dobrej jakości, charakteryzują się dużą wydajnością i wyróżniają konkurencyjną ceną. Dodatkowo spełniają najwyższe standardy jakościowe. Stosowanie ich w procesach myjąco-dezynfekujących pozwala producentom na uzyskanie realnych oszczędności jeśli chodzi o koszty utrzymania czystości, zapewniając jednocześnie skuteczną ochronę przed zanieczyszczeniami.
Nasza firma stawia na proste i konkretne rozwiązania, dlatego w ofercie skupiliśmy się na produktach mocno wyspecjalizowanych i dedykowanych kierunkowym rozwiązaniom. Niektórzy producenci środków chemicznych proponują klientom cały wachlarz produktów, rozdrabiając się na bardzo szczegółowy asortyment. Firma TECHMAKO na pierwszym miejscu stawia klienta i jego potrzeby, dając mu proste rozwiązania. Dzięki temu sprzątanie jest łatwiejsze i ułatwia pracę firmom sprzątającym.

 

 

Które produkty z Waszej oferty są niezbędne w procesie mycia i dlaczego?
Każdy z naszych środków jest niezbędny i przeznaczony do innego zastosowania. przykładowo – FETT- AUT pianowy środek do usuwania tłuszczu który doskonale rozpuszcza białko oraz tłuszcz i ma bardzo szerokie zastosowanie w zakładach przetwórstwa mięsnego. Preparat ma szczególne zastosowanie do czyszczenia zatłuszczonych posadzek, płytek ściennych, stołów rozbiorowych, maszyn i narzędzi. Ten alkaliczny środek myjący, który dzięki zastosowaniu specjalnego środka powierzchniowoczynnego, posiada wysoki stopień oddziaływania na czyszczone powierzchnie. Natomiast ALU-OX jest kwaśnym środkiem myjąco dezynfekującym z tlenem aktywnym do powierzchni maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym o działaniu bakteriobójczym i drożdżobójczym zapewniając mikrobiologiczną czystość, jak zresztą wszystkie nasze produkty.
TECHMOSEPT to płyn do dezynfekcji powierzchni myjących i niemyjących kontaktu z żywnością. Środek ten cechuje się działaniami bakteriobójczymi, grzybobójczymi oraz wirusobójczymi. Seria DEMOS-P, DEMOS—N i DEMOS GASTRO DW to bardzo wysokiej jakości preparaty o dużej skuteczności czyszczenia. DEMOS—N jest przeznaczony do mycia pojemników w automatycznych myjkach tunelowych z automatycznym dozowaniem środka myjącego CIP.
Alkaliczny, pianowy preparat myjąco – dezynfekujący DEMOS-P Płynny koncentrat stosowany do dezynfekcji w zakładach przetwórstwa spożywczego, szczególnie w przetwórstwie mięsa: nadaje się do mycia posadzek, ścian oraz stołów rozbiorowych, maszyn i pojemników plastikowych mających kontakt z żywnością. Jak Pani widzi, zabezpieczamy czystość w zakładach mięsnych we wszystkich etapach produkcyjnych.

 

Co poza środkami myjącymi możecie zaproponować klientom?
Oprócz środków myjących oferujemy narzędzia i maszyny do utrzymania czystości, doradztwo i warsztaty dla pracowników dotyczące ochrony pracownika, bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy. Ponadto, zalecamy stosowanie środków do dezynfekcji na bazie alkoholu oraz innych produktów, które mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Oferujemy również narzędzia i maszyny do utrzymania czystości oraz doradztwo i pomoc w zakresie higieny i bezpieczeństwa w miejscu pracy. Naszą firmę wyróżnia doświadczenie oraz wiedzęa którą chętnie dzielimy się z klientami. Oferujemy także usługi serwisowe, które pomagają w utrzymaniu sprzętu w dobrym stanie.

 

Techmako s.c.
ul. Pszczyńska 1, 43-175 Wyry, Polska
biuro@techmako.com.pl
www.techmako.com.pl