Aktualności

Mikrobiologia na grillu

Grillowanie to filar polskiego lata i najstarsza forma gotowania na świecie. Historia grillowania zaczyna się wkrótce po udomowieniu ognia, około 500 tysięcy lat temu. Pierwszy prowizoryczny grill z patyków zbudowali mieszkańcy Karaibów z  plemienia Arawak. Podwórkowy rytuał pieczenia na ogniu jest znacznie nowszy, bo sięga czasów powojennych. Skwierczące mięso, niepowtarzalny smak i aromat to atrybuty […]

Czytaj więcej >>

Platformy i konstrukcje ze stali nierdzewnej w zakładach przetwórstwa żywności i napojów

ATT specjalizuje się w projektowaniu, produkcji i instalacji wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego na całym świecie. Portfolio produktów obejmuje m.in. systemy odwadniające, platformy i pomosty, odbojniki, słupki, włazy i klapy. W zasięgu ATT znajdują się również dedykowane elementy konstrukcyjne.   Infrastruktura produkcyjna często wymaga wykonywania prac na wysokości. Procesy te są klasyfikowane jako wysoce niebezpieczne i dlatego powinny być […]

Czytaj więcej >>

Centrum Badawczo-Rozwojowe FRIZO to coś więcej niż budynek

CB+R to symbol naszej determinacji w kształtowaniu efektywniejszej przyszłości branży chłodniczej. Wczesną wiosną rozpoczęto prace budowlane w Miszewku k/Gdańska, gdzie powstaje Centrum B+R Frizo – projekt dofinansowano z Funduszy Europejskich.   Jak przyznaje przedstawiciel inwestora Sławomir Kubiczek – Prezes Zarządu Frizo Sp. z o.o. „W powstającym obiekcie zostanie opracowana nowatorska linia produkcyjna do budowy Kontenerowych […]

Czytaj więcej >>

Technologiczne możliwości wydłużenia trwałości wyrobów mięsnych

Przerób mięsa oraz wytwarzanie wyrobów mięsnych wiąże się zawsze z koniecznością stosowania różnych metod technologicznych wpływających na wydłużenie okresów trwałości i utrzymaniu dużego bezpieczeństwa żywieniowego. Wymagania te stają się technologiczną koniecznością, co wynika również z faktu, że wyroby mięsne należą do żywności nietrwałej, której trwałość w sposób naturalny jest bardzo zróżnicowana.   Najmniej trwałe są surowce mięsno-tłuszczowe, […]

Czytaj więcej >>

Kongres MEATing 2023 – powspominajmy.

Kongres #MEATing 2023 już dawno za nami… ale chętnie razem z Państwem powspominamy, bo jest co wspominać 🙂 Zapraszamy na seans.   

Czytaj więcej >>