Aktualności

Mikrobiologiczne zagrożenia żywności

Produkty spożywcze nie tylko stanowią źródło cennych składników pokarmowych dla człowieka, lecz także w większości są nośnikiem mikroorganizmów. Cechy fizyko-chemiczne żywności takie jak dostępność wody, różnorodny skład chemiczny czy pH sprawiają, że żywność jest doskonałym substratem do rozwoju drobnoustrojów należących do wielu różnych grup systematycznych. W skład mikroflory produktów spożywczych wchodzą zarówno drobnoustroje saprofityczne, jak […]

Czytaj więcej >>

Rozczarowani informatyzacją

Raport Gartnera wskazuje na rosnącą frustrację firm z inwestycji w technologię. 60 procent firm deklaruje rozczarowanie, co stanowi wzrost o 6 punktów procentowych w porównaniu do roku 2020. Na polskim rynku prawdopodobnie obserwujemy podobne zjawisko. Rozczarowanie może wynikać z wielu czynników, skupię się na trzech — w mojej ocenie — kluczowych. Po pierwsze, wiele firm może nie […]

Czytaj więcej >>

Od produktów ekologicznych przez tworzywa sztuczne po… barszcz. Targi Marek Własnych z różnorodną ofertą dla kupców

Producenci żywności, kosmetyków do samochodów, opakowań plastikowych, właściciel sieci supermarketów Bricomarché  oraz Intermarche są już w gronie wystawców Future Private Labels Expo. Na to jedyne w Polsce wydarzenie poświęcone w 100 procentach markom własnym, które odbędzie się 15 i 16 listopada w Targach Kielce, nadal trwa rejestracja dla wystawców i kupców.    Celem Targów Marek […]

Czytaj więcej >>

Mięso komórkowe

Mięso komórkowe jest wytwarzane poprzez hodowlę komórek in vitro. W 2013 roku powstał pierwszy burger, a następnie rozpoczęła się komercjalizacji tych produktów. Mięso in vitro wytwarzane jest z komórek zwierzęcych hodowlanych w pożywce wzrostowej w bioreaktorze.   Według danych zgromadzonych przez Good Food Institute w porównaniu ze zwierzętami hodowlanymi hodowla mięsa z komórek może: – […]

Czytaj więcej >>

80% PCR i projekt zoptymalizowany pod kątem recyklingu – opakowanie EcoString bag od grupy adapa jest zrównoważoną alternatywą dla opakowania ze sznureczkiem

80% PCR i projekt zoptymalizowany pod kątem recyklingu – opakowanie EcoString bag od grupy adapa jest zrównoważoną alternatywą dla opakowania ze sznureczkiem   Grupa adapa, jedna z wiodących europejskich firm w dziedzinie elastycznych materiałów opakowaniowych, nadaje nowy wymiar klasycznemu opakowaniu ze sznureczkiem do produktów higienicznych i kosmetycznych: udoskonalone opakowanie EcoString bag składa się w 80% z materiałów pochodzących z recyklatu […]

Czytaj więcej >>