Aktualności

Jak dbać o jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów?

Z Tomaszem Nowakiem – Dyrektorem Generalnym ZM Nowak rozmawia Katarzyna Salomon   Z jakimi najważniejszymi wyzwaniami związanymi z zarządzaniem jakością mierzą się ZM Nowak w 2023? W roku 2023 największym wyzwaniem dla branży mięsnej jest harmonijne współdziałanie pomiędzy rolnikami i hodowcami bydła, i trzody chlewnej, a zakładem mięsnym, a zarazem sprawna współpraca z sieciami handlowymi […]

Czytaj więcej >>

Sierpniowy numer już dostępny!

Szanowni czytelnicy! Oddajemy w Wasze ręce sierpniowe wydanie magazynu „Rzeźnik Polski”. W najnowszym numerze znajdziecie:   – Holistyczne podejście do mniejszych zakładów produkcyjnych – Zbigniew Florczuk dyrektor grup produktowych Industrial Processes i Industrial Cleaning Climbex sp. z o.o. (Grupa Impel) – Jak dbać o jakości bezpieczeństwo oferowanych produktów? – wywiad z Z Tomaszem Nowakiem – […]

Czytaj więcej >>

Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” obradowała po raz kolejny!

W dniu 26 lipca 2023 roku odbyła się 47. edycja certyfikacji zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W atestacji wzięło udział ponad 80 producentów żywności z całego kraju, którzy zgłosili do oceny 160 produktów. Głównym celem certyfikacji było wyróżnienie specjałów charakteryzujących się najwyższą jakością, zasługujących na godło „Doceń polskie”.   47 audyt programu […]

Czytaj więcej >>

Fundusze UE – dla sektora rolno-spożywczego

Unijne pieniądze wcześniej czy później się pojawią. Obojętne kto wygra wybory, będzie musiał z Unią się „dogadać”, tym bardziej, że obecnie najważniejszym programem w Polsce jest narodowy program poszukiwania pieniędzy. Jak dotychczas 2 nabory wniosków w ramach KPO dla sektora rolno-spożywczego zostały uruchomione w oparciu o środki krajowe Polskiego Funduszu Rozwoju, w nadziei, że jak […]

Czytaj więcej >>

Wstęp do Analizy Ryzyka zagrożeń w branży mięsno-wędliniarskiej

Producenci żywności odpowiadają za jej bezpieczeństwo zdrowotne wdrażając obligatoryjne systemy bezpieczeństwa żywności. Istnieje również zbiorowa odpowiedzialność wszystkich organizacji rządowych i pozarządowych za skuteczne i sprawne koordynowanie zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Działania zmierzające do ochrony zdrowia konsumenta żywności powinny być oparte na dogłębnych badaniach naukowych oraz fachowej Analizie Ryzyka.   Analiza Ryzyka wg Światowej Organizacji ds. […]

Czytaj więcej >>