Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” obradowała po raz kolejny!

W dniu 26 lipca 2023 roku odbyła się 47. edycja certyfikacji zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W atestacji wzięło udział ponad 80 producentów żywności z całego kraju, którzy zgłosili do oceny 160 produktów. Głównym celem certyfikacji było wyróżnienie specjałów charakteryzujących się najwyższą jakością, zasługujących na godło „Doceń polskie”.

 

47 audyt programu „Doceń polskie” zakończony
Eksperci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” obradowali w składzie: Mirek Drewniak – przewodniczący komisji, Celina Nierodkiewicz, Wiesław Bober oraz Katarzyna Salomon. Podczas 47. audytu, który odbył się w dniu 26 lipca br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu komisja oceniła 160 wyrobów spożywczych zgłoszonych do oceny przez ponad 80 polskich producentów żywności reprezentujących zarówno duże, ogólnopolskie firmy, jak i niewielkie, lokalne manufaktury. Członkowie Loży Ekspertów byli pod ogromnym wrażeniem wysokiej jakości zaprezentowanych produktów, które cechowała nie tylko wysoka jakość i doskonały smak, ale również świetny wygląd. Jak podkreśla Wiesław Bober – Wszystkie produkty, które mieliśmy przyjemność oceniać reprezentowały bardzo wysoki poziom zarówno, jeśli chodzi o ich jakość, jak i smak.  Jest to doskonała wiadomość dla konsumentów, bo jeśli chcemy żyć zdrowo – musimy zdrowo jeść. Jedzenie to przecież bardzo istotny element naszego życia. Powinniśmy dokładać więc wszelkich starań, aby to, co spożywamy było jak najwyższej jakości. Polscy producenci żywności wychodzą naprzeciw tym wymaganiom czego dowodem były specjały biorące udział w 47. certyfikacji „Doceń polskie”. Dotyczy to każdej ocenianej grupy produktów – mięsa, wędlin, napojów, pieczywa, przetworów, jaj, alkoholi czy wyrobów garmażeryjnych. Zgłoszony asortyment był bardzo zróżnicowany i każdy zasługuje na wyróżnienie.

 

Producenci nie boją się innowacji
Co warte podkreślenia, polscy producenci żywności korzystają nie tylko z tradycyjnych, regionalnych receptur, ale również chętnie wzbogacają ofertę innowacyjnymi produktami, które potrafią zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Takim przykładem połączenia tradycji z nowoczesnością może być chociażby Staropolska polewka – w nowoczesnej odsłonie. Ten niszowy, regionalny produkt o bardzo długiej tradycji jest doskonałą propozycją dla wszystkich wielbicieli staropolskich smaków. Jak wyjaśnia Celina NierodkiewiczJeśli ktoś planuje domowe przyjęcie w regionalnym, staropolskim wydaniu, Staropolska polewka to doskonała propozycja, która z pewnością znajdzie uznanie wśród nowoczesnych wielbicieli tradycyjnych smaków. Ciekawą i nieco zaskakującą propozycją było też połączenie smalcu i wołowiny w słoiku z lawendą, której dodatek wzbogacił te produkty o nowe doznania smakowe i wizualne. 47. atestacja udowodniła, że polscy producenci żywności nie boją się ryzyka. Śmiało wprowadzają na rynek produkty, które są unikalne, oryginalne i wykraczają poza utarte schematy. Dzięki temu dają konsumentom szansę na poszerzanie kulinarnych horyzontów. Zdanie to podziela przewodniczący komisji – Mirek Drewniak Podczas certyfikacji „Doceń polskie” licznie grupą  reprezentowaną grupą były ciekawe niszowe alkohole wytwarzane przez regionalne gorzelnie i kraftowe browary. Widać wyraźnie, że producenci dokładają wszelkich starań, aby stale zaskakiwać konsumentów nowymi, niebanalnymi propozycjami. Wiem, że konsumenci to doceniają. Jak dodaje Wiesław Bober  Podczas certyfikacji liczną grupą były też oleje. Myślę, że śmiało można powiedzieć, że stały się one już niemalże naszą narodową specjalnością. Polskie oleje reprezentują najwyższy, światowy poziom. Chciałbym też wspomnieć o wysokiej jakości produktów gotowych, doskonałych wędlinach, mięsach, wyrobach garmażeryjnych, serach, kiszonkach oraz o pieczywie – chlebach i ciastach.

 

Godło „Doceń polskie”  godne zaufania
Godło „Doceń polskie” stało się rozpoznawalnym symbolem dla konsumentów, umożliwiając im wybór produktów o najwyższych standardach jakościowych, wyprodukowanych w Polsce. Certyfikacja programu „Doceń polskie” po raz kolejny udowodniła, że godło programu cieszy się zainteresowaniem ze strony producentów, którzy chętnie ubiegają się o odnowienie licencji. Dowodzi to zaufania, jakim wytwórcy żywności obdarzają certyfikat, zadowolenie z posiadania tego cennego wyróżnienia oraz satysfakcję z korzyści, jakie za sobą niesie. Konsumenci chętnie wybierają produkty oznaczone godłem „Doceń polskie”. Godło widniejące na opakowaniu stanowi bowiem dla nich sygnał, że oznaczony nim produkt został pozytywnie zaopiniowany przez grono kompetentnych i niezależnych ekspertów. Stanowi wskaźnik jakości oraz gwarancję, że decydują się na wartościowy i godny polecenia produkt.

 

Certyfikat przyznawany jest na dwuletni okres
Zgodnie z regulaminem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” certyfikaty jakości przyznawane są na okres dwóch lat. Gdy minie ten czas, producent, jeśli pragnie nadal korzystać z tego prestiżowego wyróżnienia, musi poddać się ponownej weryfikacji przez członków Loży Ekspertów. Marek Bielski, organizator programu, wyjaśnia, że powtórny audyt certyfikacyjny pozwala ocenić, czy produkt wciąż zasługuje na to wyróżnienie. Otrzymanie ponownie wysokich ocen stanowi najlepsze potwierdzenie jakości i dowód na to, że produkcja jest powtarzalna i utrzymuje stały poziom.

 

Aktywne budowanie pozytywnego wizerunku z godłem „Doceń polskie”
Laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” otrzymują możliwość wykorzystania posiadanego znaku jakości we wszystkich działaniach promocyjnych związanych z wyróżnionym produktem. Zaczynając od umieszczenia godła na opakowaniu produktu, materiałach promocyjnych, stronie internetowej, aż po billboardy, reklamy prasowe czy telewizyjne. Wyeksponowanie godła „Doceń polskie” pozwala nie tylko podkreślić wysoką jakość produktu, ale również jego polskie pochodzenie, co ma szczególnie znaczenie dla świadomych konsumentów. Laureaci programu otrzymują także bon na bezpłatne konsultacje ze specjalistą z Centrum Znakowania Żywności. Dodatkowo, agencja PR przygotowuje dla nich materiały prasowe, co umożliwia jeszcze skuteczniejsze dotarcie do konsumentów. Do dyspozycji laureatów jest także Fanpage programu oraz jego blog. Wszystkie te narzędzia pozwalają na aktywne budowanie pozytywnego wizerunku firmy.

 

Już niebawem Dzień Polskiej Żywności
Jedną z inicjatyw Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest Dzień Polskiej Żywności, który przypada na dzień 25 sierpnia. W to wyjątkowe święto celebrujemy nasze tradycyjne smaki, bogactwo kulinarnych doświadczeń i nasze dziedzictwo kulinarne. Jak podkreśla Karolina Szlapańska – współorganizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – Dzień Polskiej Żywności to nie tylko doskonała okazja do doceniania naszej kulinarnej tradycji, odkrywania nowych smaków i świętowania wspólnej pasji do jedzenia. To także sposobność do wsparcia rodzimych producentów żywności, którzy dbają o zachowanie autentyczności swojej oferty. To przecież właśnie dzięki nim możemy cieszyć się unikalnymi smakami, które nadają naszej kulturze wyjątkowy charakter i wspierają naszą tożsamość narodową.  

 

Kolejna – 48. ocena żywności w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbędzie się w październiku 2023 roku.

 

 

Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, tworzący Lożę Ekspertów. Certyfikaty jakości są przyznawane na okres 24 miesięcy. Po upływie jego czasu producent, który nadal chce korzystać ze znaku „Doceń polskie” ponownie zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do oceny. Jeśli i tym razem zyska wymaganą regulaminem liczbę punktów, ważność Godła zostanie przedłużona na kolejny, dwuletni, okres.