Aktualności

Weryfikacja planu dobrostanu zwierząt wg normy ISO/TS 34700:2016 potwierdzona certyfikatem

Oczekiwania konsumentów w kontekście dobrostanu zwierząt gospodarskich odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu praktyk hodowlanych. Coraz większa liczba osób interesuje się tym, skąd pochodzi ich żywność i w jaki sposób była hodowana. Konsumentom zależy na tym, aby produkty mięsne, jajka i mleko, które spożywają, pochodziły od zwierząt hodowanych w sposób etyczny i z poszanowaniem ich potrzeb. […]

Czytaj więcej >>

Dobór jakościowy surowca mięsnego do produkcji wędlin

Różnorodność wędlin, wytwarzanych według zróżnicowanych technologii i warunków produkcyjnych, powoduje, że należy optymalnie dobierać do ich produkcji surowiec mięsny pod kątem jego jakości. Z powyższego względu precyzyjność diagnozowania jakości mięsa powinna być jak najbardziej dokładna i dokonywać się w oparciu o obiektywne wskaźniki. W praktyce działanie takie w pełni zapobiega wadliwej produkcji, a zarazem powoduje […]

Czytaj więcej >>

Opakowanie to znacznie więcej…

Z Pauliną Makuchą, specjalistką od opakowań spożywczych, Sales Executive w firmie Sealed Air (SEE) rozmawiają Katarzyna Salomon i Karolina Szlapańska   Czy konsument jest świadomy koncepcji opakowań zrównoważonych? Wiele mówi się o zrównoważonych opakowaniach, ale czy na pewno dobrze rozumiemy, co to znaczy? Większość klientów uważa, że są to opakowania mające oznakowanie ekologiczne lub nadające […]

Czytaj więcej >>

Technologia i jakość – jak współpracować i nie zwariować?

„Jakość nie jest dziełem przypadku, jest zawsze wynikiem wysiłku człowieka” – pełna zgoda, pytanie tylko jak uczynić, aby wysiłek ten nie był żmudną udręką, a dawał motywację do pracy i realnie wpływał na oczekiwany poziom jakości w przetwórstwie mięsnym?   Zespoły technologii i jakości przenikają się wzajemnie praktycznie na wszystkich etapach produkcji. Żyją w ścisłej […]

Czytaj więcej >>

Wewnętrzna kontrola jakości żywności

Wewnętrzna (zakładowa) kontrola jakości żywności nabiera w Polsce coraz większego znaczenia w związku z obecnym trendem zmian systemów bezpieczeństwa żywności, idącym w kierunku wyraźnego akcentowania w regulacjach prawnych odpowiedzialności producentów i dystrybutorów żywności za jakość środków spożywczych. Jest to związane między innymi z niewielką efektywnością i skutecznością działania organów nadzorczych urzędowych kontroli.   Zakres przedmiotowy wewnętrznej […]

Czytaj więcej >>