Aktualności

Jak zmienić technologię procesu mycia w zakładach produkcji żywności i jakie efekty można uzyskać?

Optymalizacja kosztów zużycia energii i mediów to istotna kwestia związana z funkcjonowaniem przedsiębiorstw produkcyjnych. Dotyczy to również przemysłu spożywczego, gdzie jednym z kosztochłonnych, a jednocześnie nieodzownych elementów procesu produkcji jest mycie i dezynfekcja. Wynika to z konieczności przestrzegania surowych standardów higienicznych przez producentów żywności. Badania i testy prowadzone w tym obszarze mają na celu wypracowanie właściwych […]

Czytaj więcej >>

Rola gazów w systemach pakowania MAP

Potencjalnie wysoka jakość wyrobów mięsnych utożsamiana jest z okresem ich przydatności do spożycia, a bezpieczeństwo ze zdrowiem konsumenta. Terminem wyroby bezpieczne określa się w praktyce wyroby pozbawione nadmiernej ilości bakterii saprofitycznych i niewykazujące obecności drobnoustrojów chorobotwórczych i ich metabolitów. Stopień relatywnego bezpieczeństwa wyrobów mięsnych można analitycznie określić na podstawie stosunku liczby populacji psychrotroficznych saprofitów do […]

Czytaj więcej >>

„Rzeźnik Polski” na targach Polagra 2023 – zapraszamy

Szanowni Państwo! Już niebawem – w dniach 27-29 września będzie mieć przyjemność spotkać się z Wami na targach Polagra.   Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska!

Czytaj więcej >>

Odzysk ciepła, ciepło odpadowe, pompa ciepła – moda czy konieczność?

– Budowa i eksploatacja instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa mięsnego   Planując inwestycję bądź modernizację instalacji chłodniczej zastanawiamy się często nad tym, czy zamiast urządzeń chłodniczych nie zastosować pompy ciepła? Czy nie zrobić odzysku ciepła? Pada też w końcu pytanie czy ta pompa ciepła lub odzysk są nam w ogóle potrzebne? Na początku należy wyjaśnić, […]

Czytaj więcej >>

Innowacyjny PCR z Wrocławia Sposób na błyskawiczną detekcję patogenów w branży produkcji i przetwórstwa mięsa

W rozmowie z Bartoszem Pencakowskim [BP] – CSO i Co-founder’em Terrabio oraz Aleksandrem Sienkiewiczem [AS] – CEO, członekiem zarządu Terrabio.   Skąd pomysł na Terrabio i mobilne urządzenie do badań genetycznych? [BP] Idea, która stoi za powstaniem naszego systemu nie jest całkowicie naszym pomysłem. W tym przypadku projekt był wynikiem potrzeby rynkowej. Jeden z naszych […]

Czytaj więcej >>