Aktualności

Październikowy numer już dostępny!

Szanowni czytelnicy! Najnowszy numer miesięcznika „Rzeźnik Polski” jest już dostępny, a w nim jak zwykle ogromna dawka wartościowej wiedzy i wiele cennych inspiracji.   W wydaniu październikowym między innymi: – Niższe koszty produkcji żywności dzięki optymalizacji procesów – Inteligentna produkcja żywności – Potencjał digitalizacji w przetwórstwie mięsnym – Rewolucja w systemach wagowych – Dlaczego branża […]

Czytaj więcej >>

Zagrożenie bakteriami z rodzaju legionella z przemysłowych obiegów wodnych w przemyśle spożywczym

Obieg kotłowy: – wody uzupełniającej, – układu wodno/parowego, – zładu centralnego ogrzewania.   Obieg chłodniczy: – wody chłodniczej, – wody lodowej.   Obieg technologiczny: – wody technologicznej, – wody odpadowej.   Obieg wentylacyjno – klimatyzacyjny: – woda techniczna.   W wyniku eksploatacji układy wodne pracujące w zakresie temperatur do 60 0C (czyli w zakresie niskotemperaturowym) […]

Czytaj więcej >>

Higiena pakowania – bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu, termin przydatności do spożycia

W kolejnym artykule naszej Akademii Technologa, chciałbym poruszyć temat: Higieny pakowania – bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu, terminu przydatności do spożycia. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności to ważny aspekt, który zapewnienia zdrowie konsumentów. Oznacza to, że żywność nie zawiera mikroorganizmów chorobotwórczych lub ich metabolitów, które mogłyby wywołać zatrucia lub zakażenia pokarmowe. Jak wszyscy technolodzy wiemy, że szczegółowe wytyczne możemy znaleźć […]

Czytaj więcej >>

Skuteczne znakowanie opakowań

Jak prawidłowo informować konsumentów o tym, że opakowanie, w którym wprowadzamy produkt na rynek posiada cechy przyjazne dla środowiska (na przykład nadaje się do recyklingu), unikając jednoczenie stwierdzeń o znamionach greenwashingu?   W pętli niejasności W poruszaniu się w tej zniuansowanej materii pomaga producentom wydany przez stowarzyszenie NATUREEF „Przewodnik dotyczący znakowania opakowań”. 40-stronicowa publikacja autorstwa […]

Czytaj więcej >>

Rola gazów w procesie pakowania żywności

Współcześni konsumenci wiedzą, jak ważna dla zdrowia jest odpowiednia dieta. Przywiązują wagę do prawidłowego odżywiania się, poszukując żywności nisko przetworzonej, nie zawierającej konserwantów i innych dodatków przedłużających jej trwałość. Polacy chcą spożywać świeże produkty, ale nie mają zbyt wiele czasu na zakupy. Producenci także wiedzą, że opakowanie odgrywa kluczową rolę w zapewnianiu świeżości i jakości kupowanych […]

Czytaj więcej >>