Aktualności

Potencjał digitalizacji w przetwórstwie mięsnym

Z Bartoszem Biegun – Dyrektorem zarządzającym Zakładów Przetwórstwa Mięsnego Biegun rozmawia Katarzyna Salomon   Łączenie tradycyjnych receptur i sposobów produkcji z dynamicznym rozwojem firmy, i wdrażaniem nowoczesnych procesów produkcyjnych nie jest łatwe. Wam się to jednak w powodzeniem udaje. Jak zatem radzą sobie z tym wyzwaniem Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Biegun? Nie jest to proste zadanie, modyfikowanie […]

Czytaj więcej >>

Chemia to nie wszystko

Zakłady przetwórstwa mięsnego są pod względem zanieczyszczeń mikrobiologicznych miejscem o bardzo wysokim poziomie ryzyka. Zarówno surowiec, jak i proces, w którym odbywa się produkcja stawiają ogromne wyzwanie przed producentami mięsa i wyrobów wędliniarskich. Na rynku jest wiele firm oferujących preparaty myjące i dezynfekujące. Kluczem jest dobór nie tylko odpowiednich preparatów, ale także całego procesu mycia, […]

Czytaj więcej >>

Bezpieczeństwo żywności na pierwszym miejscu – 8 czynników zmniejszających ryzyko zanieczyszczeń MOSH/MOAH

Przemysł spożywczy to duża i zróżnicowana branża obejmująca szeroką gamę produktów i usług związanych z żywnością, działająca także w skali globalnej. Wszystkie jej gałęzie łączy jednak jedno – niezależnie od tego, czy jest to produkcja i przetwórstwo mięsa, czy innych produktów spożywczych, bezpieczeństwo żywności powinno być uznawane za priorytet.   Czasami pomijanym, ale bardzo istotnym aspektem […]

Czytaj więcej >>

Czystość w parze z wydajnością

Odpowiednie przygotowanie stanowisk pracy jest kluczową kwestią w dbaniu o bezpieczeństwo i higienę pracy. Aby utrzymać ten stan (i czystość stanowisk) konieczne jest z kolei zmobilizowanie pracowników do częstego i prawidłowego mycia rąk oraz stosowania produktów higienicznych dobranych do specyfiki ich pracy. Jednocześnie ponad połowa kierowników produkcji przyznaje, że wyzwaniem jest dla nich motywowanie pracowników linii […]

Czytaj więcej >>

SÜFFA 2023: Targi o dużym znaczeniu dla branży mięsnej – podkreślają wystawcy i uczestnicy. Brązowe medale polskiej drużyny młodzieżowej w konkursie dla uczniów szkół rzeźnickich!

Po trzech ekscytujących i przede wszystkim udanych dniach targowych, 26-tej edycji targów dla branży mięsnej SÜFFA, wystawcy i organizatorzy zgadzają się, że odwiedzający prezentowali wysoki poziom i że panowały dobre warunki inwestycyjne.   „Udało nam się jeszcze bardziej zoptymalizować sprawdzony koncept targowy” powiedział Stefan Lohnert, prezydent Targów Stuttgarckich (Messe Stuttgart). „Opinie z wszystkich sektorów jasno […]

Czytaj więcej >>