Aktualności

Kontrola barw wyrobów mięsnych za pomocą Konica Minolta CM-700d

Ze względu na tempo życia zdarza nam się jeść na mieście i w trasie. Do szybkiego jedzenia, które zapewne w Polsce ma już swoją tradycję można zaliczyć hot-dog’a. Przecież w takim otoczeniu wzrastaliśmy, gdzie będąc młodym można było zjeść na mieście zapiekankę, albo właśnie hot-dog’a. Później modę na parówkę w bułce podsyciła pewna stacja paliw. […]

Czytaj więcej >>

Wybrane aspekty transportu zwierząt rzeźnych i ich wpływ na poprawę dobrostanu w czasie przewozu

Transport żywych zwierząt rzeźnych jest jednym z ważniejszych, ale zarazem wywołującym duży stres ogniwem w łańcuchu obrotu handlowego żywcem. Nie ma tu znaczenia, jaka jest forma transportu a fakt, że zmienia się otoczenie, na do tej pory nieznane. Mogą także wystąpić dodatkowe czynniki stresogenne, tj.: głód, pragnienie, wysokie lub niskie temperatury, brak przestrzeni do wypoczynku […]

Czytaj więcej >>

Jak dbać o dobrostan zwierząt podczas transportu?

Z Jackiem Zarzeckim – Prezesem Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego rozmawiała Katarzyna Salomon   Czy sposób transportu zwierząt ma realny wpływ na jakość i smak pozyskiwanego mięsa? Na te pytanie można odpowiedzieć jednym słowem: TAK. Doskonale wiemy, że jakość wołowiny, jej smak,  zależy od wielu czynników. Nie tylko od rasy zwierzęcia, płci, wieku czy sposobu […]

Czytaj więcej >>

Nieustanny proces przemian

Z Urszulą Miazgą – Menedżerem ds. Rozwoju Zakładu Mięsnego Smak Górno rozmawia Katarzyna Salomon   Jak oceniają Państwo kończący się właśnie rok – czy wszystkie plany udało się zrealizować zgodnie z założeniami? Kończący się rok w naszym zakładzie oceniamy pozytywnie. Jednak nie był to czas łatwy i oczywisty. Na bieżąco staramy się dostosowywać do niepewnych i […]

Czytaj więcej >>

To już jutro – 15 listopada, spotkamy się w Kielcach podczas „Okrągłego stołu branży mięsnej i handlu nowoczesnego”

Zapraszamy do zapoznania się z agendą wydarzenia, ponieważ jest ona naprawdę bardzo ciekawa – dostępna jest pod tym adresem: 🌐 https://lnkd.in/d8XnRp3E „Okrągły stół” to pierwsze i jedyne tego typu wydarzenie, które pozwoli na spotkanie oraz wymianę doświadczeń producentów mięsnych z reprezentantami sieci handlowych.   🤝 Do zobaczenia w Kielcach, w dniu 15 listopada br.   […]

Czytaj więcej >>