Aktualności

Synergia ekspertów – klucz do sukcesu w projektach dla branży mięsnej

Na przykładzie projektu standaryzacji produktów convienience food marki własnej, realizowanego dla wiodącej sieci handlowej w Polsce.   Dzięki współpracy Wojciecha Kowalczyka (WK), Eksperta ds. Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, oraz Jacka Filipczaka (JF), Głównego Technologa z ponad 20-letnim doświadczeniem, zrealizowany został ambitny projekt na zlecenie jednej z wiodących sieci handlowych w Polsce. Nasz zespół, bazując na […]

Czytaj więcej >>

Grudniowy numer już dostępny!

Szanowni czytelnicy! Z ogromną przyjemnością oddajemy w Wasze ręce najnowsze wydanie miesięcznik „Rzeźnik polski”. Znajdziecie w nim kolejną dawkę wartościowej wiedzy i wiele cennych inspiracji. Dzielmy się wiedzą!   W wydaniu grudniowym – świątecznym miesięcznik „Rzeźnik polski” między innymi: – Transport i przechowywanie – wpływ na jakość surowca – Co czeka branżę mięsną? – E-commerce […]

Czytaj więcej >>

Transport ważnym elementem bezpieczeństwa produkcji

Z Jakubem Olszewskim – dyrektorem ds. logistyki Ubojni Zwierząt Robert Rytel rozmawia Katarzyna Salomon   Znakiem firmowym Ubojni Zwierząt Robert Rytel jest najwyższej jakości Polska półtusza wieprzowa. W jaki sposób powstaje i co ma wpływ na jej unikalne parametry? Łańcuch produkcyjny rozpoczyna się u wyselekcjonowanych, sprawdzonych hodowców trzody, przykładających szczególną wagę do dobrostanu zwierząt. Bardzo […]

Czytaj więcej >>

Stanowisko branży mięsnej dot. zakazu używania określeń mięsnych na etykietach produktów roślinnych

Pięć organizacji branży mięsnej zgłosiło poprawki do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.    Czytaj więcej >>

Czytaj więcej >>

Znaczenie transportu w przetwórstwie mięsnym

Transport odgrywa kluczową rolę w przetwórstwie mięsnym z wielu istotnych powodów: – Zachowanie jakości produktu – mięso jest surowcem łatwo podatnym na psucie. Dlatego ważne jest, by utrzymywać odpowiednią temperaturę i warunki podczas transportu, aby zapobiec rozwojowi bakterii i przedłużyć trwałość produktów mięsnych; – Bezpieczeństwo żywności – zapewnienie higienicznych i bezpiecznych warunków transportu mięsa jest nie […]

Czytaj więcej >>