Aktualności

Pismo dotyczące terminologii mięsnej do ministra Siekierskiego

W dniu dzisiejszym Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP wraz z 12 organizacjami wystosowało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odnośnie skutecznej ochrony nazw mięsnych, które są wykorzystywane w oznaczaniu produktów alternatywnych pochodzenia roślinnego. Takie oznakowanie może wprowadzić konsumentów w błąd, co potwierdzają przedstawione badania.   Zapraszamy do zapoznania się z pismem.   Pobierz pismo […]

Czytaj więcej >>

Transport i przechowywanie – wpływ na jakość surowca

Mięso jest surowcem nietrwałym mikrobiologicznie, którego jakość w dużej mierze zależy od czasu i warunków przechowywania, w szczególności jeżeli mamy do czynienia z surowcem nieopakowanym. Jakość mięsa od momentu uboju, poprzez transport i sprzedaż powinna być kontrolowana. Kontrola warunków przechowywania i dostaw mięsa powinna być wykonywana zgodnie z ustaloną procedurą. Niezbędne w tym zakresie jest […]

Czytaj więcej >>

Marki własne sieci – moda wykreowana przez dyskonty

Z Tomaszem Szaconiem – ekspertem rynku retail, założycielem Retailpoland Consulting rozmawia Katarzyna Salomon     W jaki sposób nawiązać współpracę z siecią handlową, a tym samym wprowadzić swoje produkty do sprzedaży w tym kanale? Najprostszy sposób to wypełnienie formularza nowego dostawcy na stronie www. Biedronka, Lidl, czy Żabka mają takie formularze, a Dino posiada ogólnego maila, […]

Czytaj więcej >>

Efektywność i bezpieczeństwo w zakładach przetwórstwa spożywczego: rola Systemów Rejestracji Czasu Pracy i Kontroli Dostępu

Jakie znaczenie mają systemy kontroli dostępu i rejestracji czasu pracy w zapewnianiu efektywności oraz bezpieczeństwa w zakładach przetwórstwa spożywczego? Dowiedz się o ich wpływie na codzienną działalność firm.   Wyzwania zakładów przetwórstwa spożywczego w kontekście bezpieczeństwa oraz dyscypliny pracy Zakłady przetwórstwa spożywczego to szczególnie wymagające miejsca pracy, gdzie kluczowe znaczenie mają dyscyplina, maksymalna higiena i bezpieczeństwo. […]

Czytaj więcej >>

10 odsłona Targów WorldFood Poland 2024: innowacje i perspektywy biznesowe dla branży spożywczej

Z okazji jubileuszowej, dziesiątej edycji Targów WorldFood Poland, zapraszamy do udziału w najbardziej międzynarodowym wydarzeniu dla branży spożywczej organizowanym w Polsce. Najbliższa odsłona targów, planowana na dni 16-18 kwietnia 2024 roku, odbędzie się w jak co roku, w przestrzeni EXPO XXI Warszawa. Jest to nieodzowne wydarzenie dla profesjonalistów z branży spożywczej, handlu i dystrybucji w […]

Czytaj więcej >>