Aktualności

Któż z nas nie lubi dobrze zjeść?

Z Szymonem i Mateuszem Mielczarkami – współwłaścicielami ZM Mielczarek rozmawia Katarzyna Salomon   Sukcesja to trudny i długotrwały proces, nie zawsze kończący się powodzeniem. Jakie zatem są składowe sukcesu w przypadku państwa zakładu? Sz. M.: Zgodnie z tym, co Państwo mówią nie jest to łatwy i szybki proces. Nasz sukces opiera się na połączeniu długoletniego […]

Czytaj więcej >>

Produkty wege jako alternatywa mięsa. Wybrane zagadnienia dotyczące produkcji żywności plant-based

Nawyki żywieniowe konsumentów podlegają ciągłym zmianom, często pod wpływem obecnie panującej mody, kampanii medialnych lub innych tego typu bodźców wywierających pewien konkretny efekt. Zwykle przejawia się on w zwiększonym zapotrzebowaniu na wskazane artykuły spożywcze i w ich coraz większym udziale w ogólnej strukturze produkcji i całkowitej sprzedaży żywności. Kampanie promujące żywność przybierają różne formy i […]

Czytaj więcej >>

Trendy i nowości w asortymencie firmy Moguntia sposobem na ciekawszą ofertę zakładów mięsnych i garmażeryjnych

Nieustannie zmieniający się rynek konsumencki jest ogromnym wyzwaniem dla zakładów produkcyjnych. Przemysł spożywczy zaskakuje bogactwem propozycji, które wyróżniają się ciekawą formą, estetycznym i ekologicznym opakowaniem oraz przystępną ceną dla przeciętnego Kowalskiego, który coraz mniej czasu poświęca na gotowanie. Oferta jest różnorodna i skrojona na miarę potrzeb dzisiejszego konsumenta.   Choć młode pokolenie zapewne nie dostrzega […]

Czytaj więcej >>

10 ważnych aspektów, na które warto zwrócić uwagę projektując i wykonując posadzki przemysłowe w zakładach spożywczych

Wiele zakładów spożywczych w Polsce musi mierzyć się z problemami, które często wpływają na ciągłość procesów produkcyjnych. Jednym z tych problemów bywają zdegradowane oraz źle zaprojektowane i wykonane posadzki, co w konsekwencji może być przyczyną gromadzenia się na ich powierzchni wody, tłuszczów, czy resztek żywności i półproduktów oraz przysparzać wiele problemów logistycznych. Tworzy się w ten sposób […]

Czytaj więcej >>

SRW RP popiera rolnicze protesty

O sytuacji branży rolniczej i przetwórczej mówi się: jedziemy na tym samym wózku, a obecnie trafniej będzie powiedzieć: na tym samym traktorze.  Właśnie ciągnik był –od Piotrkowa Trybunalskiego do miejsca protestu na autostradzie  A1 – środkiem lokomocji dla przedstawicieli Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.   Tomasz Parzybut, prezes SRW RP skorzystał z zaproszenia do udziału […]

Czytaj więcej >>