Aktualności

Systemy pakowania mięsa

Mięso uzyskane po uboju jest bardzo dobrą pożywką do rozwoju drobnoustrojów. Znaczna zawartość w nim substancji białkowych, przy prawie obojętnym odczynie, sprzyja bowiem namnażaniu się różnej mikroflory. Najczęściej jest to mikroflora saprofityczna, ale nierzadko także i chorobotwórcza. Na powierzchni tusz zwierząt rzeźnych stwierdza się bakterie z rodzajów: Pseudomonas, Alcaligenes, Escherichia, Micrococcus, Streptococcus, Proteus, Bacillus i […]

Czytaj więcej >>

Najbliższe lata przyniosą nam wiele zmian

Z Tomaszem Parzybutem – prezesem Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP rozmawia Katarzyna Salomon   W ostatnim czasie wystosowaliście pismo do dyrektora Krajowej Administracji Skarbowej. To pokłosie waszej kilkuletniej batalii o dumping cenowy w sieciach. Tak. Zwróciłem się do pana Dariusza Hysza, dyrektora Izby Administracji Skarbowej z wnioskiem o rozważenie możliwości wszczęcia kontroli skarbowej. Kontrola miałaby […]

Czytaj więcej >>

Majowy numer już dostępny!

Drodzy czytelnicy! Z ogromną przyjemnością zapraszamy do lektury majowego wydania miesięcznika „Rzeźnik polski”. Przygotowaliśmy dla Państwa jak zwykle ogromną dawkę wartościowej wiedzy i wiele cennych inspiracji. Dzielmy się wiedzą!   W wydaniu majowym miesięcznik „Rzeźnik polski” między innymi: – Czy zamrażanie metodą kriogeniczną zwiększa wydajność i jakość procesu? – Systemy pakowania mięsa – Pożegnaj karton, […]

Czytaj więcej >>

Gmatic – czystość i higiena bez kompromisów

Bezpieczne obchodzenie się z żywnością zaczyna się od produkcji i trwa przez cały proces przygotowania. Jeśli w dowolnym momencie doszło do niebezpiecznego obchodzenia się z produktem, może istnieć potencjalne zagrożenie. Odpowiedzialni producenci i przetwórcy spożywczy są w pełni świadomi swojego wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie klientów. Mają więc świadomość, że jednym z czynników stanowiących […]

Czytaj więcej >>

Za nami Kongres MEATing 2024 – najważniejsze spotkanie branży mięsnej!

Redakcja pisma „Rzeźnik Polski” stoi za zorganizowaniem MEATing, kongresu technologów, działów rozwoju i jakości w branży mięsnej. Wydarzenie przyciąga reprezentantów zakładów przetwórczych, sieci handlowych oraz czołowych dostawców. Uczestnicy to technolodzy produkcji, eksperci ds. jakości, handlowcy, menedżerowie i właściciele zakładów mięsnych, reprezentujący zarówno duże, jak i mniejsze firmy. Ponadto, kongres gromadzi uznane autorytety i specjalistów w […]

Czytaj więcej >>