Aktualności

Dotacje dla przetwórstwa rolno-spożywczego

– ARiMR wstrzymała podpisywanie umów na przetwórstwo – Dotacje na instalacje kogeneracyjne – tylko do końca roku – Nabór na magazyny energii   Od zakończenia naboru wniosków dla MŚP na przetwórstwo rolno-spożywcze minęło w listopadzie 2024 roku 2 lata a mimo to ciągle kilkaset wniosków z niższą punktacją (5 i mniej punktów) czeka na ocenę. […]

Czytaj więcej >>

GLASBORD® – na ściany i sufity

Z czego wykonane są płyty Glasbord®? Płyty wykonane są z żywicy poliestrowej wzmocnionej włóknem szklanym. To jest ten sam materiał, który używany jest do budowy izoterm w nadbudowach samochodowych, różni się jednak tym, że jest specjalnie przygotowany do stosowania w budownictwie. Powierzchnia płyty pokryta jest folią surfaseal®, która zamyka wszelkie mikroszczeliny płyty, zabezpiecza przed zabrudzeniem […]

Czytaj więcej >>

Tekstylne kanały ATOL – nowy trend w systemach wentylacji i klimatyzacji w branży mięsnej

Zależy Państwu na równomiernym rozprowadzeniu powietrza, bez powodowania nieprzyjemnego odczucia przeciągu w strefie przebywania pracowników? Występują trudności w zachowaniu odpowiednich parametrów powietrza w strefie produkcyjnej, gdzie czystość i temperatura ma decydujący wpływ na jakość produktu?   Idealnym rozwiązaniem tych problemów jest wykonanie instalacji wentylacyjnej opartej na nawiewnych kanałach tekstylnych ATOL.   Podstawowe zalety kanałów tekstylnych – […]

Czytaj więcej >>

Wahania cen surowców są wyzwaniem dla wszystkich podmiotów działających w branży.

To sytuacja, która dotyka zarówno hodowców, jak i producentów. Wszyscy liczymy na stabilizację oraz wzrost popytu w okresie przedświątecznym – to wyjątkowy czas, kiedy tradycja łączy się z zwiększonymi zakupami Polaków. Wśród wędlin, które najczęściej trafiają na wielkanocne stoły, niezmiennie króluje biała kiełbasa. Nasza oferta obejmuje zarówno białą kiełbasę parzoną, jak i surową kiełbasę królewską […]

Czytaj więcej >>

Pismo w sprawie mięsa laboratoryjnego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Stowarzyszenia branżowe mówią „NIE” laboratoryjnemu mięsu i apelują do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o stanowcze działanie i ochronę polskiego rynku mięsa! Poniżej treść przesłanego pisma.   Szanowny Panie Ministrze,   My, polscy rolnicy i przetwórcy sprzeciwiamy się wszelkim próbom wprowadzania na rynek Unii Europejskiej żywności wytwarzanej w laboratorium. Jej promocja jako bezpiecznej i zrównoważonej […]

Czytaj więcej >>