Aktualności

Znaczenie światła w hodowlach zwierzęcych

Prowadzenie hodowli zwierzęcych to odpowiedzialne zadanie. Należy otoczyć właściwą opieką utrzymywane zwierzęta przy jednoczesnym stałym myśleniu o zagwarantowaniu odpowiednich zysków. Mając taką działalność trzeba dbać o wszystkie aspekty wpływające na dobrostan hodowli. Jednym z nich jest światło. Jest ono niezbędnego dla prawidłowego wzrostu zwierząt.   Odpowiednio zaprojektowany budynek z zaplanowanymi otworami okiennymi i dachowymi sprawia, że […]

Czytaj więcej >>

Dbamy o higienę pojazdów do transportu żywca

Transport żywca, który odbywa się na początku łańcucha dostaw żywności, stanowi integralną część procesu produkcji żywności. Jego właściwe zaplanowanie i zrealizowanie z dbałością o odpowiednie warunki sanitarne ma wpływ na bezpieczeństwo żywności, jaka trafia na stół konsumentów. W transporcie żywca nie sposób pominąć procesu mycia i dezynfekcji samochodów służących do przewozu zwierząt. Jest on kluczowy […]

Czytaj więcej >>

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne produktów mięsnych

Żywność jest jednym z najbardziej fundamentalnych elementów, które są konieczne do przeżycia rodzajowi ludzkiemu. Nasi przodkowie najprawdopodobniej starali się spożywać żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego podczas swej podróży ku przetrwaniu i mogli dostrzec, że stosowanie takiego pożywienia wiąże się zarówno z korzystnymi, jak i szkodliwymi efektami. Pomimo, że żywność jest niezbędna do funkcjonowania naszych organizmów, w sytuacji, […]

Czytaj więcej >>

Garmażerka – Tradycja i Nowoczesność w Kuchni Polskiej

Garmażerka, znana również jako kuchnia gotowa, zajmuje szczególne miejsce w sercach Polaków. Jest to termin, który przywołuje wspomnienia domowych obiadów bez konieczności spędzania godzin w kuchni. W ostatnich latach, garmażerka przechodzi renesans, łącząc tradycję z nowoczesnymi podejściami do gotowania i prezentacji potraw. Od tradycyjnych polskich dań, po bardziej eksperymentalne kuchnie, garmażerka oferuje rozwiązania dopasowane do […]

Czytaj więcej >>

Należy pójść z duchem czasu

Z Mateuszem Słotą – współwłaścicielem firmy Słota Jodłowa Wędliny z Podkarpacia oraz założycielem firmy Duży Grill rozmawia Katarzyna Salomon   Myślę, że to dobry moment, aby podsumować pierwsze półrocze 2024 roku. Jak ocenia Pan minione miesiące – czy wszystkie założenia udało się zrealizować zgodnie z założeniami? W pierwszym półroczu skoncentrowaliśmy się na intensywnych działaniach marketingowych […]

Czytaj więcej >>