Aktualności

Sukcesja wymaga cierpliwości

Z Izabelą Kielczyk – psychologiem biznesu rozmawia Katarzyna Salomon   Do gry wkracza nowe pokolenie. Jakie ono jest? Przede wszystkim zupełnie inne niż to, które działa obecnie na rynku. Należy przy tym pamiętać, że mamy tu praktycznie do czynienia z dwoma nowymi pokoleniami – osobami, które właśnie skończyły studia i rozpoczynają swoją drogę zawodową oraz pokoleniem […]

Czytaj więcej >>

Skrzyniopalety polskiego producenta gwarantem trwałości i higieny

Wysoki reżim higieniczny to podstawa wszystkich działań w zakładach przetwórstwa spożywczego, szczególnie mięsnego i rybnego. Wychodząc naprzeciw tym wyzwaniom, słupska firma FACH-PAK zaprojektowała i wyprodukowała pierwszą polską w pełni higieniczną linię skrzyniopalet plastikowych z tworzywa sztucznego.   Dzięki specjalnie zaprojektowanej trójwarstwowej konstrukcji oraz użyciu technologii przetwórstwa tworzyw sztucznych znanej jako rotomoulding, udało się wyprodukować całkowicie zamkniętą […]

Czytaj więcej >>

FRIZO Sp. z o.o. Sponsorem Generalnym Kongresu MEATing 2023

Z radością informujemy, że FRIZO Sp. z o.o., polska firma technologiczna rewolucjonizująca branżę chłodniczą, została Sponsorem Generalnym Kongresu MEATing 2023.   Innowacyjne rozwiązania Frizo pozwalają klientom stać się liderami w swoich branżach, optymalizując koszty i budując przewagę konkurencyjną w obliczu zmiennych rynków energii.   Frizo specjalizuje się w kompleksowych instalacjach chłodniczych dedykowanych dla obiektów przemysłu spożywczego, […]

Czytaj więcej >>

Co nowego w opakowaniach?

Konsumenci oczekujący ekologicznych rozwiązań, zapowiedzi dużych zmian w prawie, a do tego rosnące koszty produkcji oraz obawy przed spadkiem konsumpcji w wyniku spowolnienia gospodarczego. M.in. wobec takich wyzwań staje na początku 2023 roku branża opakowaniowa.   Aktualne trendy na rynku opakowań przeanalizował Maciej Nałęcz, analityk ds. sektora Produkcji Przemysłowej w Santander Bank Polska S.A., autor […]

Czytaj więcej >>

Genetyka – pierwsze ogniwo łańcucha, na końcu którego jest szynka na talerzu

Genetyka to stosunkowo młoda dziedzina wiedzy. Zapoczątkował ją Gregor Mendel, skromny czeski zakonnik, który po długoletnich badaniach nad krzyżowaniem roślin sformułował w 1866 roku swoje dwa prawa o dziedziczeniu. To one stoją u podstaw wszystkich dalszych prac hodowlanych. Mendel stwierdził, że organizm potomny dziedziczy od swoich rodziców po połowie materiału genetycznego oraz że dziedziczenie cech […]

Czytaj więcej >>