Aktualności

Wydanie MAJOWE magazynu „Rzeźnik polski” w przygotowaniu!

A w nim między innymi: chłodnictwo przemysłowe  projektowanie instalacji chłodniczych  energooszczędne modernizacje zakładów mięsnych   automatyzacja  dekarbonizacja  systemy zarządzania  zarządzanie procesami  automatyka przemysłowa  transformacja energetyczna i technologiczna  industry 4.0  monitorowanie śladu węglowego  neutralność klimatyczna  regulatory i rejestratory temperatury i inne…   Zapraszamy do udziału w tworzeniu tego wydania!   Kontakt: k.salomon@mieso.com.pl / 509 230 714 […]

Czytaj więcej >>

IX edycja targów WorldFood Poland za nami!

Najważniejsze targi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej poświęcone sektorowi spożywczemu WorldFood Poland odbyły się w dniach 18-20 kwietnia 2023 r. w EXPO XXI w Warszawie. Już po raz dziewiąty połączyliśmy całą branżę w trakcie jednego wydarzenia.   Po okresie spowolnienia gospodarczego, spowodowanego inflacją, wojną na Ukrainie oraz pandemią i związanymi z nią lockdownami, uczestnictwo w wartościowych targach branżowych stało się kluczowym elementem […]

Czytaj więcej >>

Gdzie tracimy jakość? – jakościowe i kosztowe punkty krytyczne

Witam w kolejnym artykule naszej Akademii Technologa. Mam nadzieję że znajdziecie chwilę na poznanie mojego punktu widzenia na temat punktów krytycznych w aspekcie jakości oraz kosztów. W mojej opinii zawsze musimy patrzeć szeroko na proces produkcji i uwzględniać te dwa aspekty tj. jakościowy i kosztowy. Przesunięcie w każdą ze stron i niezachowanie balansu zawsze źle się […]

Czytaj więcej >>

EHEDG i ATT: Partnerstwo na rzecz bezpieczeństwa żywności

XVIII i XIX wiek to czas, w którym zagadnienie higieny i bakteriologii stało się przedmiotem poważnych rozważań naukowych. Już w XIX wieku stworzono podstawy naszej obecnej wiedzy na ten temat. Jednakże w epoce, kiedy żywność była produkowana lokalnie w małych gospodarstwach, a jej przetwarzanie ograniczało się do sezonowej pasteryzacji produktów, nikogo nie zajmowało wprowadzenie standardów […]

Czytaj więcej >>

Bezpieczna kontrola zamiast kosztownych wycofań – rozwiązania od Minebea Intec

Zapewnienie, że produkty są bezpieczne i wolne od zanieczyszczeń zawsze było priorytetem dla producentów żywności. Dlatego w ich interesie leży zapewnienie bezpieczeństwa procesów produkcyjnych i jak najskuteczniejsza ochrona zdrowia konsumentów. Z tego powodu zdefiniowano obszerne standardy krajowe i międzynarodowe, aby procesy produkcji żywności były bezpieczne i minimalizowały zagrożenia dla zdrowia. Do kluczowych wymagań prawnych należą m.in. […]

Czytaj więcej >>