Aktualności

Nowoczesne chłodnictwo dla przemysłu mięsnego

Z Dyrektorem Działu Chłodnictwa znanej polskiej firmy chłodniczej ELEKTRONIKA S.A. – inż. Marcinem Łazickim rozmawia Redakcja   Czym kierują się klienci wybierając oferenta instalacji chłodniczej? Na przestrzeni ostatni lat obserwujemy zdecydowane zmiany w podejściu do inwestycji „w chłodnictwo”. Widzimy, że jak zawsze klient jest zainteresowany kwestią ceny ale coraz częściej przy wyborze ofert zwraca uwagę […]

Czytaj więcej >>

Analiza tekstury przetworów mięsnych

Zamiana organoleptycznych doświadczeń czy odczuć pracowników na dokumentację opisującą produkt w sposób ilościowy a nie jakościowy to trudne zadanie. Trochę łatwiejsze, gdy z pomocą przychodzą normy, ale w branży spożywczej nie narzuca się, jak twarda powinna być skórka jabłka, jak jędrny groszek i jak łamać powinny się ciastka. A szkoda!   Przykładów produktów spożywczych, których […]

Czytaj więcej >>

Czy dostępne on-line narzędzia do prognozowania w mikrobiologii żywności są wiarygodne

Jednym z ważniejszych czynników rozwinięcia się prognozowania mikrobiologicznego w latach 80-tych XX było pojawienie się wydajnych technologii komputerowych. Oznaczało to zwiększenie mocy obliczeniowej komputerów co z kolei umożliwiło wykonanie złożonych obliczeń koniecznych do pracy wieloiteracyjnych algorytmów szacujących parametry funkcji. W ten sposób interfejs programu stał się pomostem pomiędzy umiejętnościami i wiedzą człowieka a zasobami informacyjnymi […]

Czytaj więcej >>

Modernizacja oświetlenia w zakładzie mięsnym – gwarancja oszczędności

Wymiana oświetlenia na LED jest skuteczną formą wygenerowania oszczędności. W okresie wzrostów cen energii modernizacja może być kluczowym czynnikiem umożliwiającym zapewnienie ciągłości pracy zakładu. Na przykładzie wymiany opraw w Zakładzie Mięsnym Nowak pokażemy w jaki sposób decyzja o wymianie oświetlenia przekłada się na oszczędność zużycia energii oraz poprawę bezpieczeństwa i optymalizację warunków pracy.   Wymiana […]

Czytaj więcej >>

Majowy numer już dostępny!

Strona dostępna dla aktywnych prenumeratorów.

Czytaj więcej >>