Aktualności

Ozonowanie to postęp bezdyskusyjny

Chyba najważniejsze pytanie brzmi: Dlaczego do tej pory ozonowanie nie stało się wiodącą technologią dezynfekcji w przemyśle mięsnym? Odpowiedź jest prosta: każda branża, w tym także i mięsna, jest mocno związana z technologiami sprawdzonymi i powszechnie stosowanymi. Ta tendencja od wieków ograniczała postęp. Ale jest też druga strona medalu, gdyż ci, którzy idą z postępem, […]

Czytaj więcej >>

Bezproblemowe odprowadzanie ścieków jest możliwe!

Pod względem technologii procesowej i higieny, woda odgrywa ważną rolę w uboju oraz obróbce mięsa. Niemal cały proces produkcyjny, począwszy od miejsca dostarczenia zwierząt rzeźnych do magazynów i komór chłodniczych, wiąże się z gromadzeniem się ścieków. Ponadto ścieki gromadzą się na terenie firmy oraz w powiązanych produkcjach wtórnych.   Z procesem uboju i przetwórstwem mięsa związane […]

Czytaj więcej >>

Marki własne coraz częściej wybierane przez Polaków. Wędliny głównym graczem

Marki własne zyskują na popularności w kraju. Inflacja spowodowała spore zmiany w nawykach zakupowych Polaków. Eksperci wskazują, że szczególnie popularne są wędliny. Coraz częściej pojawiają się opinie, że produkty spożywcze „private labels” są nie tylko tańsze, ale też wyższej jakości.   Zgodnie z badaniami Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia przynajmniej raz w roku po produkty […]

Czytaj więcej >>

Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wołowiny

W prognozie opublikowanej w kwietniu 2023 r. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ocenił, że globalna produkcja wołowiny w 2023 r. obniży się nieznacznie, do 59,1 mln ton wobec 59,3 mln ton w 2022 r. Spodziewany spadek produkcji w USA (o 5,4%, do 12,2 mln ton), Argentynie (o 4,6% do 3,0 mln ton), Kanadzie (o 1,4% […]

Czytaj więcej >>

Czy przemysł mięsny może ograniczać swoje emisje?

Z Łukaszem Broniewskim – współzałożycielem Fundacji Climate Strategies Poland rozmawia Katarzyna Salomon   W jaki sposób produkcja zwierzęca wpływa na środowisko? W Fundacji Climate Strategies Poland zajmujemy się przede wszystkim ograniczaniem emisji gazów cieplarnianych przedsiębiorstw z różnych branży, w tym mięsnej. W praktyce oznacza to, że pomagamy szczegółowo obliczyć ślad węglowy firmy lub produktu, a […]

Czytaj więcej >>