Aktualności

Walidacja procesu mycia i dezynfekcji

Dokładne czyszczenie jest kluczowym warunkiem zachowania higieny w każdym środowisku produkcji żywności. Za jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów żywnościowych odpowiedzialny jest jej producent. On także zapewnia, że czyszczenie powierzchni produkcyjnych jest prawidłowe.   Powierzchnie produkcyjne wymagają regularnego i skutecznego mycia i dezynfekcji, aby zapewnić kontrolę zagrożeń fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych, ale także i alergennych. Proces czyszczenia […]

Czytaj więcej >>

Mięsanocne święta

Jak głosi ludowa mądrość „Nie każdy ma prosię na Wielkanoc”. W tym roku to powiedzenie może okazać się szczególnie aktualne. Dynamiczny wzrost inflacji, rosnące ceny, a co za tym idzie coraz wyższe koszty utrzymania i produkcji to wyzwania dla nas wszystkich.   Indeks Nastrojów Konsumenckich GfK (syntetyczny wskaźnik nastrojów tworzony na podstawie oceny swojej sytuacji ekonomicznej […]

Czytaj więcej >>

W poszukiwaniu redukcji kosztów – czy magazynowanie ciepła ma sens?

Żyjemy od ponad roku w nowej rzeczywistości, przekonując się, że również w zamożnej Europie, na skutek bestialskiej wojny ludzie mogą utracić komfort bezpieczeństwa, dostępu do żywności czy ciepła zimą. A są to potrzeby fundamentalne. Kryzys na rynku paliw doprowadził do przyspieszenia modernizacji układów technologicznych, źródeł ciepła czy inwestycji we własne źródła OZE. Nie chodzi tylko […]

Czytaj więcej >>

System NECON zwalczanie zagrożeń biologicznych, w tym bakterii z gatunku Legionella

System NECON służy do usuwania bakterii, wirusów, grzybów, pleśni i glonów, w szczególności bakterii z gatunku Legionella, m. in. w instalacjach c.w.u. oraz wodzie używanej do napełniania basenów. Zastosowana technologia kontrolowanej jonizacji wody, za pomocą jonów miedzi i srebra gwarantuje pełną skuteczność. Z właścicielem firmy NECON Polska rozmawia Beata Rudzka-Harazim.   Panie Adamie, na czym oparty […]

Czytaj więcej >>

Mistrzowskie grillowanie. Kolejne spotkanie z szefami kuchni w Akademii Qulinarnej Sokołów

Akademia Qulinarna Sokołów, która za cel stawia sobie propagowanie sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie, po raz kolejny zorganizowała spotkanie dla influencerów. Tym razem jego tematem było grillowanie, w którego tajniki uczestników warsztatów wprowadzili: szef kuchni Sokołów Dominik Moskalenko oraz gość specjalny wydarzenia Szymon Czerwiński. Pierwszy z nich zaprezentował, w jaki sposób osiągnąć pożądany stopień wysmażenia […]

Czytaj więcej >>