Aktualności

25 lat innowacji i rozwoju Grupa Sokołów świętuje jubileusz

Już od 25 lat Grupa Sokołów umacnia swoją pozycję na rynku, stawiając na innowacyjność, inwestycje oraz społeczną odpowiedzialność. Potwierdzeniem dynamicznego rozwoju są między innymi: wzrosty rocznej wartości sprzedaży i masy sprzedaży, wzmacnianie potencjału produkcyjnego oraz systematyczne poszerzanie asortymentu w zgodzie z najnowszymi trendami. Marka Sokołów jest najbardziej znaną marką produktów mięsnych w Polsce, a Grupa […]

Czytaj więcej >>

Cudzoziemiec w chłodni, pracownik w rzeźni – jak legalnie zatrudniać obcokrajowców po 1 czerwca 2025 r?

Od 1 czerwca 2025 r. zaczęły obowiązywać istotne zmiany w zakresie zatrudniania cudzoziemców, które bezpośrednio dotykają również branży mięsnej – jednego z sektorów, w których obywatele spoza UE są nie tylko wsparciem, ale i koniecznością.   Nowelizacja przepisów o zatrudnianiu cudzoziemców wymusiła na przedsiębiorcach zaostrzenie nadzoru nad procesem legalizacji pobytu i pracy – w przeciwnym razie sankcje […]

Czytaj więcej >>

Jak sfinansować rozwój przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej

Rozwój jest nieodłącznym elementem prowadzenia biznesu, a inwestycje rozwojowe, realizowane w firmach z sektora rolno-spożywczego są szczególnie istotne, bo wpływają bezpośrednio na bezpieczeństwo żywnościowe oraz jakość produktów. Dzięki nowoczesnym technologiom i procesom przedsiębiorstwa zwiększają wydajność i ograniczają straty surowców. Dostosowują się też do potrzeb konsumentów, dla których zrównoważona produkcja, staje się równie ważna jak smak […]

Czytaj więcej >>

Innowacyjna odpowiedź na potrzeby klientów

Udział w kongresie MEATing był dla nas ogromnym wyróżnieniem i jednocześnie potwierdzeniem, że rzemiosło, pasja i otwartość na potrzeby współczesnych konsumentów mogą iść ze sobą w parze. Kongres był nie tylko przestrzenią wymiany doświadczeń i kontaktów branżowych, ale przede wszystkim okazją do zaprezentowania efektów naszej codziennej pracy – w tym produktu, który z dumą zgłosiliśmy […]

Czytaj więcej >>

Holding – korzyści podatkowe dla branży mięsnej

Branża mięsna, obejmująca hodowlę, ubój, przetwórstwo, logistykę i dystrybucję, funkcjonuje w warunkach dużej zmienności kosztów, presji regulacyjnej i silnej konkurencji. W takim środowisku struktury holdingowe stają się nie tylko narzędziem sprawniejszego zarządzania, ale również skuteczną metodą optymalizacji podatkowej – przy pełnej zgodności z przepisami prawa. Odpowiednio zaprojektowany holding umożliwia efektywne zarządzanie dochodami, kosztami, ryzykiem i […]

Czytaj więcej >>