Aktualności

Podwójna siła mrożenia Technologia krio-mechaniczna Linde NITROBOOST™

Polski i światowy rynek produktów schłodzonych i mrożonych wykazuje wyraźną tendencję wzrostową. Dynamicznie zmieniają się potrzeby i wymagania klientów wobec producentów żywności. Konsumenci również coraz częściej zwracają uwagę na problem marnotrawstwa żywności.   Rynek schłodzonych i mrożonych produktów spożywczych rozwija się bardzo dynamiczne. Przewiduje się że wzrost produkcji mrożonek osiągnie wartość ponad 5% rocznie [1]. Trend […]

Czytaj więcej >>

Nowa siła klipsowania. BECK Clip Systems

Produkcja wędlin to sztuka, w której liczy się każdy szczegół. Możesz mieć najlepsze mięso, przyprawy dopracowane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, idealny proces peklowania czy wędzenia. Jednak jeśli osłonka nie zostanie zamknięta prawidłowo – cała praca idzie na marne.   Przetwórstwo mięsa jest obszarem łączącym tradycję z nowoczesną technologią. Dawniej dominowały ręczne metody […]

Czytaj więcej >>

Kompleksowe rozwiązania dla przemysłu mięsnego – wybrane zagadnienia i potencjalne kierunki rozwoju

Jak powszechnie wiadomo produkcja mięsa jest wieloetapowa a każdy z poszczególnych procesów ma inną specyfikę i wymaga zróżnicowanego podejścia technologicznego, a także różnorodnej specjalistycznej wiedzy. Cały łańcuch produkcyjny składa się z ogniw obejmujących zarówno kontrolę i monitoring żywych zwierząt (tucz, dobrostan zwierząt, itp.), następnie transport do zakładu ubojowego (zróżnicowane warunki, np. długość transportu), ubój (różne […]

Czytaj więcej >>

THiNK – sztuczna inteligencja w detekcji ciał obcych. Rewolucja w branży mięsnej

Bezpieczeństwo żywności to absolutny priorytet dla producentów mięsa i wędlin na całym świecie. Konsumenci oczekują, że produkty, które trafiają do ich koszyków, będą nie tylko smaczne i wysokiej jakości, ale przede wszystkim w pełni bezpieczne. Jednocześnie sieci handlowe stale zaostrzają wymagania jakościowe, a przepisy regulacyjne stają się coraz bardziej restrykcyjne. W tak wymagającym otoczeniu skuteczna detekcja […]

Czytaj więcej >>

Polifenole – nowe podejście do bezpieczeństwa żywności

Postęp w technologii żywności coraz częściej ukierunkowany jest na poszukiwanie substancji bioaktywnych zdolnych do zastąpienia syntetycznych dodatków. W tym kontekście polifenole, jako zróżnicowana grupa naturalnych metabolitów wtórnych roślin, wykazują wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe, które mogą znaleźć zastosowanie w stabilizacji i ochronie żywności. Co istotne, ich potencjał nie ogranicza się do przemysłu spożywczego – polifenole znajdują […]

Czytaj więcej >>