Aktualności

Nadzory produkcyjne – jakość, która nie powstaje przypadkiem

Branża mięsna należy do najbardziej wymagających sektorów przemysłu spożywczego – zarówno pod względem regulacyjnym, jak i oczekiwań konsumentów, które coraz częściej dotyczą nie tylko smaku, ale też transparentności, powtarzalności i odpowiedzialności w całym łańcuchu dostaw. Według danych opublikowanych przez Food and Agriculture Organization (FAO), globalny rynek mięsa osiągnął w 2023 roku wartość ponad 1,3 biliona dolarów, […]

Czytaj więcej >>

Jakość w procesach produkcyjnych w branży spożywczej – zmieniające się wybrane wyzwania w produkcji mięsa

Jak powszechnie wiadomo i już wielokrotnie podkreślano w wielu opracowaniach jakość jest pojęciem niezwykle trudnym do jednoznacznego zdefiniowania. Zbyt wiele czynników kształtuje i ma wpływ na ostateczną ocenę gotowego produktu. Duże znaczenie ma tutaj fakt, że branża spożywcza charakteryzuje się dużą zmiennością, niejednorodnością a także zróżnicowaną specyfiką produkcji w zależności od oferty handlowej. Stanowi połączenie […]

Czytaj więcej >>

Czerwcowy numer „Rzeźnika polskiego” już dostępny!

Drodzy Państwo, informujemy, że najnowsze, czerwcowe wydanie miesięcznika Rzeźnik Polski jest już dostępne! Również w tym numerze kontynuujemy naszą misję dostarczania inspirujących i wartościowych treści, które wspierają rozwój i codzienne wyzwania branży mięsnej. Tym razem szczególną uwagę poświęciliśmy kluczowemu tematowi – jakości w procesach produkcyjnych. Przedstawiamy najnowsze trendy i sprawdzone rozwiązania.   Zapraszamy do lektury! […]

Czytaj więcej >>

Prezes Zakładów Mięsnych Skiba S.A. z Brązowym Krzyżem Zasługi

Pod koniec maja br. podczas jubileuszowej Gali 20-lecia Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), Pan Andrzej Skiba – Prezes Zarządu Zakładów Mięsnych Skiba S.A. – został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi. Odznaczenie państwowe, nadane przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudę, zostało wręczone przez Wiceministra Rolnictwa Jacka Czerniaka w trakcie oficjalnej ceremonii. Brązowy Krzyż Zasługi przyznawany […]

Czytaj więcej >>

Jak smaczne i zdrowe mięso od rzeźnika znajduje się na Twoim talerzu?

Produkcja mięsa to proces, który obejmuje wiele etapów, od hodowli zwierząt po przetwórstwo i pakowanie. Każdy z tych etapów wymaga odpowiednich rozwiązań. Przeczytaj, jak gazy i technologie gazowe mogą zapewnić wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów mięsnych w całym procesie przetwórstwa.   Hodowla zwierząt Pierwszym krokiem w produkcji mięsa jest hodowla zwierząt. Kluczowym elementem jest zdrowa […]

Czytaj więcej >>