Aktualności

Aparaturowa klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie SEUROP – najnowsze zmiany w klasyfikacji

W światowej produkcji wieprzowiny wykorzystywanych jest wiele systemów do oceny jakości tusz i mięsa. Są one zróżnicowane i zwykle odzwierciedlają zapotrzebowanie i specyfikę danej, konkretnej produkcji. Zasadniczym celem ich prowadzenia jest wartościowanie dostarczonego surowca pod kątem dalszej przydatności technologicznej ale także konsumenckiej oraz uzyskanie wyższej ceny za tusze spełniające określone, założone kryteria jakościowe.   Mają […]

Czytaj więcej >>

„Polskie mięso w dobrej formie” – ruszyła VII edycja kampanii wspierającej zdrowie dzięki białku zwierzęcym

Wystartowała VII edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje” pod hasłem „Polskie mięso w dobrej formie”. Jej twarzami są najbardziej znany w Polsce mistrz kulinarny, legenda polskiej piłki nożnej oraz wybitna dietetyczka. Tegoroczna, VII już edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje” poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej. Kampania łączy […]

Czytaj więcej >>

Nie ma branży mięsnej bez chłodzenia i mrożenia… Jak zadbać o swoją instalację chłodniczą

Kilka poniższych porad skierowanych jest zwłaszcza do małych i średnich inwestorów i właścicieli instalacji chłodniczych jednak dotyczą one wszystkich urządzeń chłodzenia. Warto wiedzieć, warto świadomie wybierać i negocjować z dostawcami.   Przy zakupie Inwestorzy często gubią się w labiryncie ofert i propozycji , jednak istotne parametry wyboru zawsze pozostaną najważniejsze.   1. Nie kieruj się […]

Czytaj więcej >>

Pomiar koloru w przetwórstwie rybnym

Wszyscy lubimy ryby. Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale generalnie uwzględniając rybę pod różnymi postaciami zapewne znajdzie się taki typ smaczny dla każdego.   Począwszy od samego połowu można mierzyć i kontrolować surową rybę. Jej kolor skóry, tuszy lub po filetowaniu odpowiednie części. W tym celu można posłużyć się przenośnym kolorymetrem CR-400 lub CR-410. Są to […]

Czytaj więcej >>

Jak marnować mniej? Małymi krokami do spektakularnych efektów

Wyobraź sobie kontener morski wypełniony baniakami z wodą. A teraz pomyśl o 200 tysiącach takich kontenerów. Jeśli ustawilibyśmy je jeden na drugim – powstałaby konstrukcja wysokości 45 gór Mont Everest. I wadze 4,8 miliona ton. Tyle żywności marnujemy w Polsce każdego roku.* Za 60% odpowiadają konsumenci.   Jednak temat „marnowania” w branży spożywczej nie dotyczy […]

Czytaj więcej >>