Orbicote – nowe rozwiązanie Ishida, które rewolucjonizuje proces marynowania

Ishida Europe opracowała unikatowy system marynowania produktów białkowych, takich jak mięso, drób i ryby.  System pozwala na uniknięcie bałaganu i odpadów, które tradycyjnie towarzyszą temu procesowi. Czyni go bardziej efektywnym i spójnym, niż do tej pory.              

 

System – Ishida Orbicote, został wyróżniony nagrodą PPMA Awards w 2017 roku i uzyskał tytuł  Innowacyjnego Systemu Przetwórczego Roku. Urządzenie łączy w sobie dobrze sprawdzoną technologię naważania wielogłowicowego Ishida ze specjalnie zaprojektowaną serią 12 mini-bębnów, zamontowanych, po sześć na każdym z dwóch, powiązanych ze sobą pierścieni. Proces samego marynowania jest poprzedzony procesem naważania wkładu. Każda, precyzyjnie odważona porcja, transportowana jest do indywidualnego pojemnika, tj. mini-bębna, w którym jest obtaczana zadaną dawką marynaty. Marynata trafia do bębna przy zastosowaniu objętościowego systemu dozującego, co zapewnia dokładne pokrycie wkładu produktowego przed jego wprowadzeniem, do systemu pakującego.  Czysto i sprawnie.

 

Tzw. mini-bębny są rozmieszczone blisko siebie w układzie orbitalnym, dokładnie zsynchronizowanym z systemem naważania i pakowania, dla przykładu, z układem tackującym typu tray sealer (tj. system pakowania i hermetyzacji na tackach produktowych). Tak zaprojektowany system „Orbicote” pozwala, w typowym zastosowaniu, jak przykładowo – marynowane porcje drobiowe na operowanie z prędkością rzędu 55 opakowań na minutę.

Naważanie produktów przed marynowaniem pozwala na uniknięcie odpadów zwykle związanych z marynowaniem masowych ilości  w dużych bębnach, a następnie ważenia ich na mokro, gdzie marynata przywiera do zasobników i rynien naważarki. Strata na marynacie, która jest zwykle znacznie droższa niż sam powlekany produkt, przy użyciu tej metody, może wynosić nawet 8% .

Ponadto, naważarki wielogłowicowe Ishida posiadają opatentowaną funkcję, która umożliwia wykrywanie i odrzucanie kombinacji z nadwagą lub niedowagą, tak aby można było wybrać poprawną masę w miejsce wadliwej oraz wprowadzić ją do systemu marynującego bez utraty rytmu roboczego. Odrzucanie porcji wadliwych zawczasu, przed marynowaniem, wpływa na dalszą redukcję strat i ilości odpadów. Ishida stwierdza, że ten zwiększający efektywność system odrzucania wadliwych porcji jest dostępny również dla innych zastosowań wykorzystujących naważanie.

Równie ważnym jest fakt, że w razie wstrzymania przepływu produktu, to „Orbicote” może działać jako bufor, który pozwala  na powrót do operacji z miejsca, w którym nastąpił zator, bez resetowania systemu, Jeśli taca produktowa nie jest gotowa na odbiór porcji, pozostający w mini-bębnach wkład jest uwalniany tylko wtedy, gdy taca jest na swoim miejscu. Niewypełnione tacki są wstrzymane do momentu wypełnienia, co zapewnia, że ​​nie ma pustych tacek blokujących linię pakującą czy system hermetyzacji.

 

Zastosowane w systemie „Orbicote” rozwiązanie, które polega na naważaniu poprzedzającym proces marynowania, minimalizuje czas przestoju na mycie. Natomiast, opracowany przez inżynierów z Ishida system opróżniania mini- bębnów, daje zapewnienie, że transfer mokrego wkładu produktowego, z bębna do opakowania odbywa się pewnie i czysto. Wszystkie części kontaktowe są łatwe do demontażu w celu czyszczenia/mycia, w tym mini-bębny. I tak, całkowite przezbrojenie produktu i marynaty zajmuje mniej niż 20 minut.

Ishida stwierdza, że niezależne testy potwierdziły, że „Orbicote” osiąga około 95% pokrycia powierzchni, podczas gdy małe odległości upustu produktu oraz delikatny proces bębnowy zapobiega  uszkodzeniom mechanicznym wkładu produktowego.

 

Wdrożenie na rynek systemu „Orbicote” Ishida pozwala przetwórcom łatwiej budować wartość dodaną z produktem marynowanym i reakcję na trendy rynkowe, takie jak wzrost produkcji produktów z grilla w czas gorącej aury pogodowej. Aby uzyskać jeszcze większą elastyczność, system może obsługiwać jednocześnie dwa różne marynowane produkty. Dwa zróżnicowane wkłady na każdym z dwóch pierścieni systemu „Orbicote”. Kolejną zaletą jest szybka zmiana lejów zasypowych (bypass chutes) „Orbicote”, które w razie obsługi porcji nie podlegających marynowaniu, pozwalają na ominięcie bębnów marynujących.

 

„Orbicote z powodzeniem pokonuje klasyczne problemy marynowania, tj. odpady i bałagan”, jak komentuje Nick Clark, Menadżer ds. Produktów firmy Ishida Europe w zakresie naważarek wielogłowicowych z posuwem spiralnym (zwanych też śrubowym) [Screw Feed Weighers].

 

„Teraz, proces marynowania może być  o wiele bardziej efektywny i dokładniej kontrolowany, dostarczając przy tym wymiernych oszczędności, a jednocześnie pozwalając producentom na łatwiejsze poszerzanie zakresu swojej oferty produktowej oraz elastyczne reagowanie na wyzwania i  powstające na rynku szanse.”