W tym tygodniu zakończyła się misja polskich przedsiębiorców branży mięsnej na Tajpej, która została zorganizowana przez Związek Polskie Mięso. Wydarzenie to było wynikiem wielomiesięcznej współpracy pomiędzy Związkiem Polskie Mięso z Taipei Economic and Cultural Office in Poland, a także Warsaw Trade Office in Taipei. W misji tej wziął udział prezes Związku Polskie Mięso, Witold Choiński oraz przedstawiciele zakładów zrzeszonych w ZPM (PKM DUDA, Agro-Handel Sp. zo.o. oraz Z.M. ZAKRZEWSCY). Głównym celem wyjazdu było podpisanie porozumienia między Związkiem Polskie Mięso, a Związkiem Importerów i Eksporterów na Tajpej (Taipei Importers and Exporters Association).
Dokument ten otwiera wiele możliwości przed polskimi producentami mięsa. Mimo panującego obecnie zakazu eksportu wieprzowiny na rynek tajwański, porozumienie to umożliwia szybsze zniesienie owych barier. Strona tajwańska, zadeklarowała chęć importu polskiego mięsa, w momencie jak tylko będzie to możliwe.