
Kontrola jakości w przemyśle mięsnym koncentruje się w głównej mierze na zapewnieniu właściwej jakości mikrobiologicznej, fizykochemicznej i sensorycznej. W każdym z tych procesów wykorzystuje się określone narzędzia wymagające przeprowadzenia walidacji i standaryzacji przed ich wdrożeniem. Użyteczność stosowanych narzędzi wynika przede wszystkim z szybkości analizy, dokładności pomiaru, powtarzalności czy kosztów jednostkowych.
W dobie rozwoju sztucznej inteligencji wszystkie dotychczasowe metody kontroli jakości wymagają przeprowadzenia ewaluacji.
Powszechny dostęp do AI daje ogromne możliwości rozwoju stosowanych narzędzi oraz technologii, choć równocześnie nie jest pozbawiony wad oraz nadal budzi obawy i kontrowersje. Sztuczna inteligencja stanowi jeden z głównych filarów czwartej rewolucji przemysłowej, tzw. Przemysłu 4.0, który na nowo definiuje metody pracy i produkcji, w tym również procesy kontroli jakości. Już dziś w zakładach branży mięsnej z powodzeniem wykorzystuje się rozwiązania oparte na sztucznej inteligencji jak systemy wizyjne czy systemy detekcji. Dzięki algorytmom uczenia maszynowego narzędzia te są w stanie jeszcze skuteczniej eliminować wadliwe produkty w procesie technologicznym podnosząc ich bezpieczeństwo dla Konsumenta.
Postępująca transformacja cyfrowa wymusza zdefiniowanie na nowo łańcucha wartości oraz pełnej integracji pionowej i poziomej. Kontrola jakości jest jednym z najbardziej istotnych elementów tego łańcucha, który jest kluczowy dla zapewnienia bezpieczeństwa i zgodności wytwarzanych produktów.
Łukasz Gołębiewski
Dyrektor Ds. Kontroli Jakości
i Bezpieczeństwa Żywności
Madej Wróbel