Zasady doboru posadzek żywicznych do poszczególnych stref w zakładach mięsnych

Posadzki w zakładach produkcji i przetwórstwa mięsa powinny być, co oczywiste, dostosowane do panujących w nich warunków i występujących obciążeń użytkowych. W tego typu obiektach, tak jak w całej branży spożywczej, kluczowe jest utrzymanie najwyższego poziomu higieny, którego uzyskanie jest niezwykle trudne bez łatwych w czyszczeniu, trwałych i wytrzymałych bezspoinowych systemów żywicznych.

 

W strefach bezpośrednio związanych z produkcją żywności zaleca się stosowanie specjalistycznych rozwiązań, takich jak np. czyste mikrobiologicznie systemy Flowfresh. Posadzki z tej grupy powstają z żywic poliuretanowych oraz starannie dobranych kruszyw i cementów. Zawierają antybakteryjny dodatek Polygiene® wykorzystujący jony srebra, który jest rozłożony równomiernie w całej grubości posadzki i pozostaje aktywny niezależnie od stopnia zużycia warstwy wierzchniej. Jego cząstki wchodzą w kontakt z drobnoustrojami i hamują ich procesy namnażania, a w efekcie redukują ilość mikrobów na powierzchni systemu posadzkowego nawet o 99%.
Właściwości antymikrobowe systemów posadzkowych Flowfresh zostały zbadane zgodnie ze standardem ISO 22196 oraz japońskim standardem JIS Z 2801. O ich wysokim profilu higienicznym świadczy także m.in. certyfikat HACCP International, potwierdzający, że spełniają one najwyższe światowe standardy obowiązujące w przemyśle spożywczym.
W tych miejscach, gdzie posadzki są narażone na kontakt z dużą ilością substancji organicznych, takich jak krew czy tłuszcze, stosuje się intensywne metody czyszczenia, czy też przewiduje natężony ruch kołowy, przy ich specyfikowaniu należy zwrócić szczególną uwagę na odporność chemiczną, termiczną i mechaniczną. Zastosowane rozwiązanie powinno być trwałe i wytrzymałe w intensywnych warunkach użytkowania. Należy pamiętać o tym, że uszkodzenia posadzki zwiększają ryzyko skażenia żywności, ponieważ wszelkie pęknięcia, ubytki, rysy itp. stanowią miejsca trudne do umycia, w których mogą gromadzić się zabrudzenia i namnażać się bakterie. W strefach mokrych dodatkowo istotny jest dobór systemu o zwiększonej przeciwpoślizgowości.
Jakie posadzki będą więc odpowiednie do stosowania w poszczególnych strefach zakładów mięsnych? Krótki przewodnik poniżej.

 

Magazyny
W strefach przechowywania półproduktów oraz wyrobów gotowych odpowiednie będą rozwiązania poliuretanowo-cementowe z antymikrobowym dodatkiem Polygiene®, czyli wspomniane posadzki z grupy Flowfresh. W przypadku magazynów produktów suchych można zastosować systemy gładkie, łatwe do zmywania. Należy przy tym wziąć pod uwagę przewidywane obciążenia użytkowe, jak np. ruch pieszy lub ruch wózków widłowych, i w zależności od potrzeb zastosować rozwiązanie o odpowiednich cechach. Na przykład posadzka Flowfresh MF może być aplikowana w grubości od 2 do 6 mm, co pozwala stworzyć system „szyty na miarę” pod kątem odporności mechanicznej dla wybranej inwestycji.
W sytuacji, gdy liczy się przede wszystkim czas, warto zdecydować się na rozwiązania na bazie żywic szybkowiążących, np. Flowfresh MF Quick. Przy temperaturze 20oC ruch pieszy po tej posadzce może odbywać się już po 10 –, a kołowy po 20 godzinach od jej aplikacji.

 

Strefy produkcji i przetwórstwa
W strefach produkcyjnych i przetwórczych zakładów mięsnych można zastosować różne systemy w zależności od charakteru prowadzonej działalności. Tam, gdzie panują warunki suche, odpowiednie będą posadzki z grupy Flowfresh w wersji gładkiej, np. Flowfresh MF, lub z delikatną strukturą wynikającą z widocznego na powierzchni kruszywa, czyli Flowfresh HF. W pomieszczeniach mokrych właściwe będzie zastosowanie posadzek o zwiększonej przeciwpoślizgowości, z zasypem piaskiem kwarcowym, czyli np. systemu Flowfresh SR, który może być wykonany w grubości od 4 do 9 mm.
W sytuacji, gdy instalacja, wymiana lub naprawa posadzki powinna być przeprowadzona w jak najkrótszym czasie, aby ograniczyć do minimum przestoje w produkcji, warto zastosować odpowiedniki tych posadzek z grupy Flowfresh Quick, wykonywane na bazie żywic o skróconym czasie wiązania.

 

 

Chłodnie i mroźnie
Posadzki w chłodniach i mroźniach powinny być odporne zarówno na stałą niską temperaturę, jak i jej dynamiczne zmiany. Zjawisko tzw. szoku termicznego występuje np. przy myciu schłodzonych powierzchni ciepłą wodą lub parą wodną pod ciśnieniem. Ze względu na wymagania dotyczące odporności termicznej w tego typu pomieszczeniach warto stosować wspomniane wcześniej systemy poliuretanowo-cementowe z grupy Flowfresh (np. przeciwpoślizgowy Flowfresh SR) o grubości min. 6 mm. Ze względu na szczególne warunki w czasie aplikacji stosuje się też posadzki o zwiększonej płynności w niskich temperaturach, np. Flowfresh MF LT.

 

 

Strefy uboju
W strefach uboju zwierząt podstawowe wymogi, jakie należy uwzględnić przy wyborze posadzki, to odporność mechaniczna oraz zwiększony stopień przeciwpoślizgowości. W grupie czystych mikrobiologicznie posadzek Flowfresh znajdują się zarówno posadzki o wysokim stopniu antypoślizgu, z zasypem piaskiem kwarcowym, czyli Flowfresh SR, jak i posadzki o mniej chropowatej powierzchni, którą nadaje kruszywo, np. Flowfresh HF. Oba te systemy są dostępne w wersjach szybkowiążących – odpowiednio są to Flowfresh SR Quick i Flowfresh HF Quick.
Ze względu na możliwy kontakt posadzki z substancjami organicznymi zawsze warto sprawdzić tabele odporności chemicznej dla wybranych materiałów i technologii. Z kolei przy intensywnych metodach czyszczenia powszechnie stosowanych w strefach uboju, przy wykorzystaniu ciepłej wody lub pary wodnej pod ciśnieniem, rozwiązanie posadzkowe powinno być odporne termicznie – w takich przypadkach należy stosować systemy o grubości przynajmniej 6 mm.

 

Strefy załadunku
Stefy załadunku najczęściej obejmują przestrzenie zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku, przy czym te ostatnie mogą być usytuowane pod dachem lub nieosłonięte. Posadzki stosowane w tych miejscach powinny być odporne na ruch kołowy ciężkich pojazdów dostawczych, wzmocnione piaskiem kwarcowym, a przy tym zachowywać trwałość koloru przy silnej ekspozycji na promienie UV. W takich warunkach dobrze sprawdzają się m.in. poliuretanowo-kwarcowe posadzki Deckshield ED lub posadzki typu Peran STB z żywic epoksydowych, o dużej odporności na UV – stosowane też w pomieszczeniach socjalnych.
Deckshield ED to elastyczny, wodoszczelny system posadzkowy z zasypem piaskiem kwarcowym, odporny na uszkodzenia mechaniczne, o przeciwpoślizgowej fakturze. Ponadto cechuje go wysoka zdolność mostkowania pęknięć podłoża oraz stabilność koloru w warunkach ekspozycji na promienie słoneczne. Szeroki wybór standardowych kolorów pozwala na czytelne oddzielenie wizualne stref ruchu pojazdów i ruchu pieszego.

 

Pomieszczenia socjalne
W części stanowiącej zaplecze dla pracowników, obejmującej m.in. szatnie, kuchnię, jadalnię, łazienki i toalety, również często stosuje się bezspoinowe posadzki żywiczne.
Przykładem rozwiązania, które zachowuje atrakcyjny wygląd przez lata, a przy tym jest praktyczne – łatwe do utrzymania w czystości i odporne na ścieranie, jest wspomniana wyżej posadzka Peran STB. Powstaje ona na bazie barwionych piasków kwarcowych i bezbarwnej żywicy epoksydowej. Jest dostępna w wielu atrakcyjnych, standardowych kolorach, głównie w odcieniach szarości, ale można również tworzyć własne mieszanki piasków na zamówienie, aby uzyskać niemal dowolne wykończenie. Co ważne, ten uniwersalny system daje możliwość dostosowania stopnia antypoślizgu do warunków panujących w pomieszczeniu.

 

Biura
Wybór posadzek żywicznych do przestrzeni biurowych jest bardzo szeroki. W zależności od koncepcji projektowej oraz dostępnego budżetu inwestorzy mogą zdecydować się np. na elegancką posadzkę typu szlifowane i polerowane terazzo żywiczne, wykonywaną na bazie żywicy epoksydowej i kruszywa marmurowego – Mondéco Classic, lub ekonomiczną posadzkę z barwionej żywicy i kolorowych płatków umożliwiającą osiągnięcie równie ciekawych efektów dekoracyjnych – Peran PGF.

 

 

Podsumowując – przy wyborze posadzek żywicznych do zakładu mięsnego dobrym rozwiązaniem jest dostosowanie systemów do poszczególnych stref i panujących w nich warunków. Przy przygotowywaniu specyfikacji warto skorzystać ze wsparcia ekspertów w tej dziedzinie, którzy na bazie swojej wiedzy i doświadczenia zaproponują odpowiednie materiały i technologie.

 

Piotr Jakóbczak, Dyrektor Sprzedaży Flowcrete & Vandex w firmie Tremco CPG Poland, która jest wiodącym producentem i dostawcą materiałów oraz technologii do wykonywania posadzek żywicznych, przedstawia najważniejsze zasady doboru tych systemów do poszczególnych pomieszczeń w zakładach mięsnych.