Wyzwania i szanse dla europejskiego drobiu na posiedzeniu a.v.e.c w Brukseli

Bruksela po raz kolejny gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej, podczas posiedzenia grupy roboczej a.v.e.c. Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. Dyskusja z udziałem KRD-IG dotyczyła bieżących wyzwań, związanych z produkcją żywności i bezpieczną hodowlą drobiu.

W dniu 16 października 2017 r. odbyło się kolejne z cyklicznych spotkań grupy roboczej a.v.e.c. (Associacion of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries). Eksperci branżowi dyskutowali m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów drobiowych, a także aktualnej sytuacji na rynku międzynarodowym – w tym problemu występowania Salmonelli w drobiu pochodzącym z Brazylii. Spotkanie miało na celu priorytetyzację działań, wymianę doświadczeń i dyskusję na temat dalszej polityki rozwoju sektora.
_
– Na spotkaniu omówiono m.in. nowe przepisy UE istotne dla procesu produkcji drobiu, a także wskazano najważniejsze problemy w branży drobiarskiej, które mogą wpływać na dalszy jej rozwój. To ważne, że Polska, jako jeden z największych producentów drobiu, dzięki aktywności Krajowej Rady Drobiarstwa ma wpływ na europejskie ustalenia. W debatach, w których uczestniczą przedstawiciele krajów UE najcenniejsza jest wymiana doświadczeń, praktyk i porównanie ich w celu znalezienia optymalnego rozwiązania. Dotyczy to zarówno szczegółów procesu produkcji, jak i polityki import-eksport – mówi Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii.
_
W posiedzeniu a.v.e.c. w Brukseli wzięli udział reprezentanci branży drobiarskiej z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwecji i Danii. Spotkanie otworzyła Birthe Steenberg, sekretarz generalna Stowarzyszenia a.v.e.c.