Wywrotnice Boxlifter niezbędne wyposażenie zakładów przetwórstwa mięsnego i rybnego

W czasach, gdy pracownik jest na wagę srebra, zdrowy pracownik jest na wagę złota. Ryzyko związane z urazami powstałymi podczas podnoszenia i opróżniania pojemników jest ogromne, a kontuzje spowodowane przedźwignięciem mogą być katastrofalne zarówno dla pracownika, jak i pracodawcy. Dlatego z pomocą przybył Boxlifter – polski brand, oferujący gamę wywrotnic mobilnych i słupowych. Marce Boxlifter zaufały największe zakłady przemysłowe w Polsce i za granicą. Wywrotnice ze stali nierdzewnej od Boxlifter pracują głównie w zakładach przetwórstwa mięsnego i rybnego, ale także w branży owocowo-warzywnej.

 

– Naszą ideą było stworzenie wywrotnic, które będą proste w konstrukcji, a ich obsługa będzie bardzo łatwa i intuicyjna. Stawiamy na wysoką jakość wykonania. Stosujemy agregaty hydrauliczne z najwyższej półki i siłowniki własnej produkcji, dbamy o detale. Wszystko po to, aby nasze urządzenia były przyjazne dla operatorów, bezawaryjne i mogły pracować przez wiele lat – zapewnia Dorota Starybrat, szefowa sprzedaży w Boxlifter.

 

Boxlifter to marka należąca do Grupy FACH-PAK – jednego z czołowych dostawców plastikowych opakowań transportowo-magazynowych w Polsce. Decyzja o wprowadzeniu do oferty wywrotnic ze stali nierdzewnej była ukłonem w stronę pracowników produkcyjnych, których codziennym zadaniem jest wyładowywanie, wysypywanie i wylewanie produktów z różnego rodzaju pojemników, skrzyniopalet, cymbrów i beczek. Dzięki wywrotnicom, proces podnoszenia i opróżniania pojemników jest szybki i sprawny. Wywrotnica to dodatkowy „pracownik”, który może pracować przez wiele godzin, nigdy nie narzeka na ból pleców i nie chodzi na zwolnienia lekarskie.

 

Korzyści z posiadania tego typu urządzeń zauważyli właściciele największych zakładów przetwórstwa spożywczego, dlatego wywrotnice stały się standardowymi maszynami wspomagającymi procesy produkcyjne. Dwa podstawowe argumenty, które powinny przekonać tych, którzy jeszcze nie zdecydowali się zakup wywrotnicy to bezpieczeństwo i ochrona pracowników oraz zwiększenie tempa procesu produkcyjnego.

 

– Wyróżnia nas to, że nasze urządzenia powstają w Polsce. Są projektowane i produkowane w jednym zakładzie, specjalizującym się wyłącznie w budowie maszyn dla przemysłu spożywczego. Dysponujemy zespołem specjalistów, którzy mają wieloletnie doświadczenie w tworzeniu wywrotnic do rożnych zastosowań. Każda wywrotnica jest konfigurowana i dopasowywana do indywidulanych wymagań każdego Klienta. Staramy się być elastyczni i reagować na potrzeby rynku. Zdajemy sobie sprawę z tego, że dobrze obsłużony Klient wróci do nas po kolejne urządzenia i zarekomenduje nas wśród kolegów z branży – dodaje Dorota Starybrat.

 

 

Jaka wywrotnica sprawdzi się w konkretnym zakładzie, do konkretnego zastosowania? Chcąc podpowiedzieć, co jest istotne przy wyborze urządzenia w kilku punktach przedstawiamy najważniejsze wytyczne, które należy zawrzeć w zapytaniu ofertowym:
1. Zbadaj stanowisko, w którym urządzenie ma pracować. Ustal jakie są ograniczenia przestrzenne, sprawdź wysokość pomieszczenia, aby upewnić się, że urządzenie w stanie wywrotu nie będzie dotykać sufitu.
2. Przeanalizuj procesy produkcyjne i zastanów się, czy podnośnik powinien być mobilny (z możliwością przemieszczania między stanowiskami), czy stacjonarny (kotwiony do posadzki w stałym miejscu pracy). Weź pod uwagę, że dla wywrotnic kotwionych wymagane jest minimum 20 cm betonu i równa posadzka.
3. Ustal wymaganą wysokość wysypu. Jest to parametr dopasowany do wysokości stołu, transportera, podajnika, czy też zasobnika, do którego ma trafiać surowiec.
4. Sprawdź wymiary pojemników, które wywrotnica ma obsługiwać. Zmierz ich długość, szerokość i wysokość. Zastanów się, czy będzie to jeden rodzaj pojemników, o jednakowych wymiarach, czy w twoim zakładzie wykorzystywane są różne pojemniki, np. skrzyniopalety w wymiarze Euro i ISO lub beczki 220 L i 60 L.
5. Ustal jaki powinien być maksymalny udźwig wywrotnicy. Weź pod uwagę zarówno wagę samego pojemnika, jak i produktów, którymi będzie on wypełniony. Przeanalizuj również jakie konsystencje i frakcje mają wykorzystywane w twoim zakładzie surowce.
6. Porozmawiaj z inspektorem BHP o normach bezpieczeństwa obowiązujących w twoim zakładzie i zdefiniuj, w jakie zabezpieczenia urządzenie musi być wyposażone. Wybierz sygnalizację świetlną, dźwiękową, siatki osłonowe lub klatkę bezpieczeństwa, która całkowicie oddzieli operatora od strefy rozładunku. Możesz również wyposażyć wywrotnicę w kurtyny świetlne lub skaner.
7. Rozważ opcje zasilania. Jeśli nie masz możliwości podłączenia urządzenia do sieci 400V, weź pod uwagę tylko wywrotnice pracujące na baterii.

 

Gdy zbierzesz komplet informacji, skontaktuj się z biurem Boxlifter. Zespół sprzedażowo-techniczny służy pomocą w zakresie doboru i konfiguracji wywrotnic.
Więcej informacji znajdziesz na stronie www.boxlifter.eu

 

tel. 506 097 601
kontakt@boxlifter.eu