Wielka moc jednego procenta

Polski przemysł mięsny od lat cieszy się renomą zarówno na rodzimym, jak i zagranicznych rynkach. Wysoka jakość wyrobów, dbałość o tradycyjne receptury oraz innowacyjne podejście do technologii produkcji sprawiają, że polskie mięsa i wędliny zdobywają uznanie konsumentów.

 

Jednym z kluczowych czynników, który od ponad dwóch dekad odgrywa istotną rolę w rozwoju tej branży, są błonniki VITACEL®.
Ich zastosowanie nie tylko poprawia teksturę i soczystość produktów, ale także wpływa na ich stabilność, obniżenie kosztów, wydłużenie trwałości oraz przynosi korzyści zdrowotne.
Pracując w firmie JRS mamy możliwość uczestniczenia w przemianie, która dzieje się na naszych oczach każdego dnia- pamiętając ciężkie początki w latach 90 i wdrażając innowacyjne rozwiązania razem z większością firm na naszym rynku. Oferując surowce pochodzące prosto z natury rozwijamy produkty nie tylko bardziej wydajne, ale również, co najważniejsze, zdrowsze i o zwiększonych walorach smakowych. Często dzięki błonnikom jesteśmy w stanie dopracować z naszymi klientami rozwiązania eliminujące lub ograniczające niepożądane dodatki “E“ i rozwijać produkty naturalne, dostosowując je do rosnących oczekiwań konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania i funkcjonalności żywności.
Liczne badania naukowe wskazują na znaczący brak błonnika, w szczególności nierozpuszczalnego we współczesnej diecie mieszkańców krajów rozwiniętych. A przecież ma on tak ogromny wpływ na zdrowie naszego układu pokarmowego i wydalniczego, regulując metabolizm i wpływając na resorpcję wody w jelitach. Potwierdzono również wpływ ograniczonej podaży błonnika na cukrzycę i insulinooporność oraz poprawę parametrów glukozy i podatności na insulinę przy odpowiednim suplementowaniu preparatami błonnikowymi. Chciałoby się napisać…. Jedzmy błonnik!
Przyjrzyjmy się, jak błonniki VITACEL® zmieniły oblicze przemysłu mięsnego, podnosząc standardy jakości i odpowiadając na rosnące wymagania współczesnych konsumentów tylko w kilku grupach produktowych, a jest tego o wiele więcej!

 

Parówki, pasztety i inne produkty homogenizowane, kiełbasy średnio i drobnorozdrobnione
Szeroko pojęta grupa produktów homogenizowanych (zarówno mięsnych, jak i zastępników mięsa) to prawdziwe pole do popisu dla naturalnych błonników!
Wykorzystujemy tu praktycznie pełną gamę błonników VITACEL ®, w szczególności:
– Błonniki pszenne WF i bambusowe BAF o różnych długościach włókna, dzięki czemu zarówno nadajemy odpowiednią konsystencję, spoistość, sprężystość, jak i zapewniamy dobre wiązanie wody- umożliwiając produkcję ekonomiczną, a jednak zdrową
– Błonniki ziemniaczane KF i grochowe, które stabilizują emulsję, zmniejszają ryzyko rozwarstwienia i separacji tłuszczu, redukują podcieki podczas przechowywania wyrobów gotowych
– Błonniki owsiane HF i jabłkowe AF, wpływające na elastyczność i lepkość masy a także smakowitość produktów
– Błonnik cytrusowy CF312 posiadający najwyższą na rynku zdolność wiązania wody, umożliwiający budowanie struktury, zwiększenie elastyczności, ograniczenie wycieków przy jednoczesnym minimalnym dozowaniu a także umożliwiający redukcję tłuszczu wpływając na obniżenie kosztów produkcji

 

 

Produkty nastrzykiwane
W przypadku produktów nastrzykiwanych dodatkowym, bardzo ważnym parametrem ze względów sprzętowych jest jakość składników solanki. Stosowane włókna muszą być odpowiednio krótkie i nie powodować zalepiania oraz zbyt szybkiego gęstnienia.
Błonniki VITACEL ® są niezastąpione w celu:
– zwiększenia retencji wody i zmniejszenie ubytku masy podczas obróbki – błonniki owsiane czy specjalistyczny drobny wolnożelujący cytrusowy CF210F, mają wysoką zdolność wiązania wody, co poprawia soczystość mięsa i ogranicza wyciek soku mięsnego podczas obróbki termicznej, szczególnie w połączeniu z nastrzykowymi błonnikami pszennymi WF czy bambusowymi BAF, co znacząco przekłada się na wydajność surowca
– poprawy struktury mięsa – dzięki zdolnościom żelującym błonniki wzmacniają włókna mięśniowe, co wpływa na lepszą teksturę i większą kruchość gotowego produktu.
– stabilizacji solanki – błonnik cytrusowy CF210F zapobiega wytrącaniu się składników solanki i poprawia jej równomierne rozprowadzenie w mięsie.
– poprawy walorów sensorycznych – zwiększona soczystość i jednolita tekstura sprawiają, że mięso jest bardziej atrakcyjne dla konsumenta.
– uzyskania korzyści technologicznych i ekonomicznych – błonniki pozwalają na optymalizację kosztów produkcji, ponieważ zwiększają wydajność surowca, ograniczają wycieki (straty) zarówno w trakcie produkcji, pakowania i przechowywania.

 

Produkty formowane
Produkty formowane, zarówno mięsne (np. hamburgery, nuggetsy, klopsy), jak i roślinne (np. kotlety vege, burgery roślinne), wymagają odpowiedniej struktury, spoistości i tekstury. Błonniki spożywcze odgrywają kluczową rolę w osiągnięciu tych właściwości i umożliwiają produkcję z czystszą etykietą.
Główne korzyści stosowania specjalistycznychy błonników VITACEL® w produktach formowanych to:
Poprawa retencji wody i tłuszczu → bardziej soczyste produkty.
Zwiększenie stabilności termicznej
> mniej strat podczas smażenia i pieczenia.
Lepsza tekstura > bardziej mięsiste i elastyczne produkty.
Naturalne rozwiązanie dla przemysłu mięsnego i vege > czystsza etykieta i lepsza jakość.

 

Jakie błonniki wybierzemy w pierwszej kolejności i jaki wpływ będą miały na produkty formowane? Pomoże nam poniższa tabela:
Dzięki opracowanym i sprawdzonym najpierw we własnym technikum, a nastepnie u wielu klientów rozwiązaniom, dział technologii JRS jest w stanie pomóc rozwiązać lub znacząco ograniczyć praktycznie każdy problem występujący w trakcie produkcji, pakowania, odmrażania czy ogrzewania oferując błonniki pojedyncze lub w gotowych, sprawdzonych układach.

 

 

O firmie
Szacunek do planety wpisany w historię
J. Rettenmaier & Söhne (JRS) to międzynarodowa rodzinna firma specjalizująca się w produkcji funkcjonalnych materiałów z włókna roślinnego, założona w 1878 roku w niemieckim mieście Rosenberg (Badenia-Wirtembergia), gdzie do dziś znajduje się główna siedziba firmy. JRS działa globalnie, z ponad 90 zakładami produkcyjnymi i własnymi centrami dystrybucji oraz sprzedaży. Zatrudnia ok. 4000 osób. W Polsce firma jest aktywna na rynku od połowy lat 90-tych oferując pełne doradztwo technologiczne swoim klientom.
Firma wierzy w prawdziwie zrównoważony świat i sama się do tego przyczynia – ok. 50% zużywanej energii elektrycznej wytwarza we własnych elektrowniach wodnych. Włókna roślinne pozyskiwane są z naturalnych, odnawialnych źródeł, takich jak zboża, owoce, rośliny morskie i drewno. Procesy produkcyjne opierają się na zasadach zrównoważonego rozwoju, co oznacza minimalny wpływ na środowisko naturalne i możliwość pełnego recyklingu wykorzystanych produktów. Włókna roślinne są wykorzystywane w celu zastąpienia tradycyjnych, chemicznie przetworzonych materiałów, co zmniejsza wpływ na środowisko naturalne i pozwala na łatwy recykling wykorzystanych produktów. Wszystko, co jest produkowane przez firmę JRS, jest pochodzenia naturalnego.
W odległej przeszłości podjęto decyzję, która jest kontynuowana do dziś, że wszystko, każdy wytwarzany przez nas materiał, pochodzi wyłącznie z obiegu naturalnego. Wyobraźmy sobie świat, w którym czerpiemy z natury tylko to, co planeta jest w stanie sama odtworzyć. Tym się kierujemy i zapraszamy wszystkich do wspólnej realizacji tej wizji.

 

Zespół VITACEL zaprasza Państwa
do odwiedzin na stoisku JRS