W Radomiu powstanie nowoczesna ubojnia drobiu. Inwestycja QFG Food ma docelowo zapewnić nawet 600 nowych miejsc pracy.

Prace budowlane mają ruszyć już w kwietniu 2017, a oddanie ubojni planowane jest na pierwszą połowę 2018 roku. Jest to trzeci tego rodzaju przypadek w Radomiu, gdy specjalną strefą ekonomiczną obejmowane są tereny należące do przedsiębiorstw prywatnych.

_

22 marca 2017 r. Agencja Rozwoju Przemysłu SA wydała firmie QFG Food Sp. z o.o. zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Radomskiej Podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

_

Inwestycja zlokalizowana będzie przy ul. Energetyków. W zakładzie wykorzystane zostaną najbardziej zaawansowane technologie uboju i rozbioru, pozwalające na uzyskanie docelowej wydajności nawet 270 tys. sztuk na dobę. Uwzględniają one też normy unijnego rozporządzenia dotyczącego dobrostanu zwierząt oraz zostały uzgodnione i zaakceptowane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.

_

Rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest na kwiecień 2017 roku, a ich wykonanie powierzymy radomskiej firmie ROSA-BUD – mówi Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Sp. z o.o. Zgodnie z wydanym zezwoleniem minimalna wartość inwestycji szacowana jest na 90 mln zł, a najmniejsze możliwe zatrudnienie to 50 osób. Nasze plany sięgają jednak znacznie dalej. Docelowo chcemy, by w zakładzie znalazło pracę nawet 600 osób, a inwestycja wyniosła około 170 mln zł. – dodaje.

_

Kilka słów o QFG

QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. „żywności wygodnej”, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. W ofercie znajdziemy między innymi chłodzone, mrożone, sterylizowane i pasteryzowane dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Przygotowane w próżniowej technologii długiego gotowania sous-vide, a także panierowane, marynowane i formowane. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80% produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski.