Inicjatorami tego wyjątkowego święta są twórcy programu „Doceń polskie”, chcą w ten sposób podkreślić bogactwo i różnorodność rodzimego sektora spożywczego, a jednocześnie zachęcić do rozsmakowania się w polskiej kuchni i kupowania produktów z godłem „Doceń polskie”. Lista laureatów dostępna jest na stronie: http://blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie/
W to smakowite, kulinarne święto angażować można się na wiele sposobów. Dzień polskiej żywności to dobra okazja do tego, by promować polskie produkty uhonorowane godłem „Doceń polskie”, poznać dania regionalne, wrócić do starych przepisów (np. z czasów dzieciństwa), ale także przygotować je w nowoczesny sposób. Jak uczcić ten dzień?
Podziel się inspiracjami w #DzienPolskiejZywnosci:
- Przygotuj danie wyłącznie ze składników polskiego pochodzenia!
- Zrób zdjęcie potrawy
- Zamieść wpis w mediach społecznościowych
- I najważniejsze, oznacz je #DzienPolskiejZywnosci
Zapraszamy do przygotowania dań z rodzimymi składnikami, sięgnięcia po tradycyjne przepisy lub też eksperymentowania z klasyką. Zapraszamy do dzielenia się inspiracjami kulinarnymi i oznaczania swoich wpisów tagiem #DzienPolskiejZywności. Pełne polskich smaków propozycje laureatów programu „Doceń polskie” można znaleźć na blogu oraz w e-booku!. Zachęcamy do korzystania!
Dzielmy się inspiracjami polskiej kuchni w Dzień polskiej żywności!