Pod patronatem św.Błażeja
Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy 7 lutego obchodził uroczyście swoje święto cechowe. Uroczystości rozpoczęły się tradycyjnie w Poznańskiej Farze od Mszy Świętej, której przewodniczył ks. Mateusz Misiak, a koncelebrował ks. Tadeusz Magas Kapelan Cechu. Msza z okazji Święta Patrona Cechu ma swoje tradycyjne elementy – nie zabrakło ich także i dzisiaj. Patronem cechu jest św. Błażej, który wspiera chorych na gardło. Po Mszy św. odbyło się tak zwane świecowanie, w czasie którego ksiądz dotyka gardeł wiernych, by zapewnić im zdrowie na cały nadchodzący rok! Zgodnie też ze zwyczajem w kruchcie wystawiono kosze z poczęstunkiem – bułkami i wędliną !
–
W tym roku członkowie Cechu mają szczególną okazję do spotkania i radości! Cech uzyskał status Ogólnopolskiego, a po wielu latach żmudnego tłumaczenia i pokonywania prawniczych procedur – zawód kucharz powrócił do rzemiosła. Na mocy znowelizowanej ustawy o rzemiośle kucharze znów mogą należeć do cechów i uczyć swoich młodocianych następców w oparciu o umowę o pracę. Otwiera to zupełnie nowe perspektywy dla młodych ludzi chcących zdobyć kwalifikacje w tym bardzo „modnym” zawodzie. Na pewno nie zabraknie dla nich pracy!
–
Dalsze uroczystości odbyły się w restauracji Trzy Kolory. Zasłużeni członkowie Cechu otrzymali podziękowania. Ale najważniejszym momentem było z pewnością wręczenie wysokich odznaczeń nadanych przez Związek Rzemiosła Polskiego. Prezes Jerzy Bartnik w asyście władz Cechu odznaczył Platynowym Medalem im Jana Kilińskiego Anielę Szajek i Stanisława Tabaka. Srebrny medal Im. Jana Kilińskiego odebrali: Stanisław Tomaszewski, Józef Konarczak, Hieronim Jurga i Marek Bernaś. Tytuł honorowego Starszego Cechu nadano jego wieloletniemu szefowi Aleksandrowi Tecławowi.
–
Popołudnie upłynęło w bardzo sympatycznej atmosferze, przy znakomitych daniach i pięknym otoczeniu nadmaltańskiej restauracji.
A następne spotkanie branży … już we wtorek 9 lutego – tym razem na roboczo w czasie certyfikacji tradycyjnych wędlin wielkanocnych i konkursu dla restauratorów.
Marzena Rutkowska-Kalisz
–