W dniach 8.10-10.10.2015 r. został zrealizowany projekt Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj wołowinę!”. Organizatorem wyjazdu był Związek „Polskie Mięso”. Do spotkania z wołowiną zaproszono ponad 40 przedstawicieli mediów lifestylowych, kulinarnych, branżowych, dziennikarzy telewizyjnych oraz radiowych. Zadanie zostało zrealizowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, pozyskanych przez Związek „Polskie Mięso”.
–
Pierwszego dnia przedstawiciele Związku wraz z zaproszonymi gośćmi, udali się do Zakładu Osi FoodSolutions w Górce k. Ostródy, gdzie mieli okazję wysłuchać prelekcji dyrektora zarządzającego zakładu p. Waldemara Kowalkowskiego oraz z bliska zobaczyć produkcję hamburgerów. Do dyspozycji uczestników pozostawał specjalny taras, z którego można było oglądać całą linię produkcyjną. Zgromadzeni goście mogli uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania, związane z działalnością zakładu i produkcją mięsa wołowego w Polsce. Pierwsze spotkanie z wołowiną miało miejsce już podczas podróży. Dla gości przygotowane były zestawy lunchowe w specjalnej, wołowej odsłonie.
–
Dalsza część wydarzenia Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj wołowinę!” odbywała się w Kadynach, niedaleko Elbląga, w kompleksie hotelowym, w którym jeszcze pierwszego wieczoru odbyło się „Wołowe grillowanie!”. Dania przygotowane przez znakomitego eksperta kulinarnego Marcina Budynka, pozwoliły gościom rozsmakować się w wołowych potrawach z grilla i pieca m.in. stekach z rozbefu i antrykotu, wołowych burgerach czy wołowym gulaszu z grzybami, co stało się ukoronowaniem pełnego wrażeń dnia.
–
Drugiego dnia w godzinach przedpołudniowych miejsce miał panel ekspercki, w którym zasiedli: prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński, prof. Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ekspert kulinarny Marcin Budynek oraz prezes firmy Agro Bieganów sp. z o.o. w Bieganowie Zygmunt Jodko. Prelegenci przybliżyli uczestnikom informacje nt. spożycia wołowiny w Polsce i na świecie, a także omówili charakterystykę jakości wołowiny. Ponadto poruszona została kwestia kulinarnego wykorzystania i przygotowania wołowiny oraz chowu i dobrostanu bydła, które warunkują późniejszą jakość mięsa.
–
W ramach lunchu uczestnicy wyjazdu zostali zaproszeni do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych. Odbyły się one w Starej Cegielni, która swoim industrialnym charakterem inspirowała do gotowania. Pod czujnym okiem szefa kuchni Marcina Budynka goście uczyli się przygotowywać steki i burgery. Każdy miał szansę przyrządzić własną wersję tego dania, a także poznać parę sekretów szefów kuchni.
–
Po pysznym posiłku przyszedł czas na chwilę relaksu. W hotelowym SPA zaprezentowane zostały warsztaty przyprawowe, podczas których uczestnicy mogli dowiedzieć się o właściwościach ziół i przypraw najlepiej komponujących się z wołowiną.
–
Dzień zakończył się uroczystą kolacją w trakcie której serwowane były assiette wołowe: marynowany rozbef, tatar, carpacio, mikro zioła, pudry smakowe, raviollo z ogonem wołowym, demi glas i smażonymi kurkami, wietnamska zupa Pho z plastrami marynowanej wołowiny, stek z polędwicy wołowej z truflami, cielęcym demi glas, pieczonym szpikiem z rakami i ślimakami oraz muślinowym pure. Dopełnieniem kolacji był deser – beza z kremem maskarpone i owocami sezonowymi. Pełen interesujących dań był także bufet, w którym znalazły się policzki wołowe w sosie z czerwonym winem, pieczone gicze cielęce, mini burgery, bitki wołowe w sosie dijon oraz risotto wołowe z borowikami i pecorino. Na koniec wieczornego spotkania szef kuchni zaserwował mięsną niespodziankę: gicz wołową przygotowaną w piecu, która zastąpiła tortowy przysmak.
–
Projekt Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj wołowinę!” zakończył się podsumowaniem wyjazdu, wręczeniem symbolicznych certyfikatów i upominków.
–
Zobacz zdjęcia >>