Jednym z przykazań naszej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też kiedy i jak spożywać posiłki. Większość Polaków je natomiast rano niewiele bądź w ogóle, co może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, jakie korzyści płyną z dbałości o śniadanie – oto 5 argumentów, dla których warto jeść drugi posiłek, jeszcze przed obiadem.
Spożywanie śniadania to recepta m.in. na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczynia się do tego zbyt duży pośpiech wynikający z nadmiaru obowiązków oraz brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie narastające uczucie głodu w drugiej połowie dnia często powoduje napady obżarstwa. Podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, co sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Poranne posiłki powinny więc zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.
– Tempo przemiany materii jest najszybsze rano, w ciągu dnia stopniowo maleje. Według dietetyków śniadanie powinno stanowić więc od 25 do 30 proc. udziału kalorycznego w całodziennym odżywianiu, natomiast drugie śniadanie powinno stanowić od 5 do 10 proc. tej wartości. Na drugie śniadanie najchętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B, jak np. Szynka dojrzewająca ZM Pekpol czy polędwica. Doskonale sprawdzają się wędliny w plastrach, w funkcjonalnych opakowaniach, poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
5 powodów, dla których warto jeść drugie śniadanie:
1. Nawet jeżeli zjedliśmy w domu obfite pierwsze śniadanie, to zapas energii wystarczy na 3, maksymalnie 4 godziny. Drugie śniadanie uzupełni składniki odżywcze, które jedynie w części zapewniliśmy organizmowi podczas posiłku w domu. Dzięki niemu nabierzemy sił do dalszej pracy i będziemy aktywniejsi!
2. Nasz organizm nie potrafi kumulować niektórych składników odżywczych i witamin. Niezwykle istotne jest więc sukcesywne dostarczanie ich w posiłkach w ciągu całego dnia. Najlepiej, aby było ich około pięciu, a jednym z nich było właśnie drugie śniadanie.
3. Zbyt długie przerwy między posiłkami wpływają również na zmniejszenie wydolności umysłu. Spożywając drugie śniadanie będziemy mieć lepszy nastrój, a nasza zdolność do koncentracji uwagi wydłuży się.
4. Śniadanie jest bardzo istotne dla osób pracujących umysłowo – odpowiednio skomponowany posiłek powinien zawierać witaminy z grupy B oraz magnez i wapń, które poprawiają przewodnictwo impulsów nerwowych, pomagając tym samym w szybszym myśleniu.
5. Drugie śniadanie przygotuj w domu. Dzięki temu nie kupisz przypadkowej, niezdrowej przekąski, takiej jak słodycze.
O firmie:
Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.