Różnorodność osłonek, nieograniczone możliwości

Od ponad 50 lat firma FABIOS zajmuje się produkcją szerokiego asortymentu osłonek białkowych, osłonek jadalnych i foli kolagenowej. Produkty polskiego producenta używane są w zakładach mięsnych na całym świecie.

 

Ostatnie lata przyniosły wiele zmian w sektorze wędliniarskim, dynamika zmian jest bardzo duża. Produkcja kiełbas jest coraz bardziej zautomatyzowana i ustandaryzowana. Firma FABIOS cały czas bacznie obserwuje zmiany rynkowe, monitoruje oczekiwania klientów i ich potrzeby. Osłonki okresowo podlegają modyfikacjom, ulepszane są ich właściwości, aby mogły być wykorzystywane w nowoczesnych zakładach produkcyjnych. Nie inaczej jest na polskim rynku. Polacy coraz częściej decydują się na zakup wędlin skonfekcjonowanych w małych paczkach i często plasterkowanych. Do produkcji takich wyrobów dedykowane są osłonki tradycyjne FABIOS łatwozdejmowalne, które umożliwiają łatwe oddzielenie osłonki od farszu bez uszkodzenia wyrobu gotowego, a następnie plasterkowanie i pakowanie w opakowania stałowagowe. Idealnym i usprawniającym dodatkowo proces produkcji jest wybór osłonek FABIOS w wersji RTU, czyli osłonek wstępnie namoczonych – w zakładzie mięsnym wystarczy tylko otworzyć paczkę, zdjąć siatkę ze zmarszczonego batonu i nałożyć osłonkę na lejek nadziewarki i można szybko i efektywnie produkować kiełbasy. Osłonki RTU pozwalają ograniczyć zużycie wody i ograniczyć straty związane z namoczeniem zbyt dużej ilości osłonki. Jeśli przy produkcji zostanie dodatkowo zastosowana siatka wędliniarska istnieje możliwość produkcji kiełbas dłuższych i cięższych niż standardowe 2 kilogramy. Wykorzystanie kolorowych osłonek pozwala na wyróżnienie wyrobów w sklepowej ladzie, a zastosowanie osłonek w odcieniach brązu (osłonka ciemny karmel czy mahoniowa) na skrócenie procesu wędzenia.

 

Jednocześnie FABIOS nie zapomina o korzeniach – osłonki tradycyjne (zarówno proste jak i wiankowe) w dalszym ciągu stosowane są w małych lokalnych zakładach, gdzie kiełbasy produkowane są wg starych tradycyjnych receptur, w których na pierwszym miejscu stawiana jest jakość surowców i dodatków oraz smak gotowego wyrobu. W takich małych zakładach często wykorzystywane są osłonki FABIOS z pętelką lub kiełbasy przewiązywane są naturalnym sznurkiem, dzięki czemu jeszcze bardziej podkreślana jest naturalność produktów. Osłonki FABIOS idealnie sprawdzają się w wyrobach premium – wysokiej jakości krajanej kiełbasie krakowskiej czy w wyrobach typu kiełbasa lisiecka.

 

Klienci z basenu Morza Śródziemnego cenią sobie osłonki FABIOS za możliwość wykorzystania ich w produkcji szerokiego asortymentu kiełbas i wędlin dojrzewających. Osłonki FABIOS idealnie sprawdzają się w produkcji wyrobów dojrzewających zarówno tych pokrytych szlachetną pleśnią które dojrzewają kilka miesięcy jak i tych suszonych przez kilka do kilkunastu dni. Możliwości wykorzystania osłonek typu FGR są bardzo duże. Nie bez znaczenia jest szeroka oferta konfekcjowania osłonek, która pozwala przygotować osłonki idealnie dopasowane do potrzeb danego zakładu. Najczęściej wybierane jest kofekcjonowanie osłonek w marszczone batony o różnej długości i wielkości, ale dostępne są także inne formy przygotowania osłonek np. w odcinkach o dowolnej długości sklipsowanych i z gotową pętelką. Klienci włoscy chwalą sobie osłonki perforowane, które sprzyjają równomiernemu obsychaniu wyrobów dojrzewających.
Najnowszym produktem w ofercie FABIOS są wiankowe osłonki jadalne marki Fcase. Osłonki te idealnie sprawdzają się m.in. w produkcji kiełbasek grillowych. Stosowane są zarówno w Polsce jak i na rynkach wschodnich, a nawet w Brazylii czy Australii. Osłonki wiankowe jadalne pozwalają zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego i ograniczyć straty produkcyjne. Stabilna jakość i stabilny kaliber pozwalają na produkcję kiełbas o powtarzalnych parametrach. To idealna alternatywa dla jelit wieprzowych. W najbliższych tygodniach oferta osłonek wiankowych jadalnych zostanie rozszerzona o kalibry poniżej 30 mm.

 

Nie zapominajmy również o szynkach i wędzonkach – w procesie ich produkcji używana jest folia kolagenowa, którą FABIOS oferuje w dwóch postaciach: jako arkusz foli o dowolnej długości i jako rękaw. Rękaw foliowy na życzenie każdego klienta może zostać zmarszczony. W takiej postaci i przy zastosowaniu siatki i aplikatora bez większych problemów można produkować szynki o wadze nawet 20 kilogramów. Dużą zaletą foli jest możliwość przygotowania jej w arkuszach o dowolnej długości, dokładnie tak jak oczekuje tego klient. Stosując folię i rękaw FABIOS można w szybki sposób usunąć siatkę wędliniarską nie uszkadzając powierzchni wyrobu gotowego. Folia czy rękaw nie stanowi bariery dla dymu wędzarniczego, który może swobodnie przenikać w głąb wyrobu nadając mu smak i aromat, a powierzchni zewnętrznej nadając apetyczny wygląd.
Firma FABIOS cały czas stawia na rozwój. Dzięki licznym modernizacjom proces produkcyjny uległ znacznemu skróceniu, co przedkłada się na skrócenie czasu realizacji zamówień klientów, jest to mocno doceniane przez klientów firmy. Wszelkie zmiany w zakładzie dokonywane są z poszanowaniem środowiska naturalnego (zakład zlokalizowany jest w otulinie Babiogórskiego Parku Narodowego) – firma FABIOS posiada certyfikat ISO 14001 i ISO 50001. Cała produkcja osłonek jest certyfikowana na zgodność z normami systemu IFS Food, ISO 22000 i systemu Halal.
Osłonki FABIOS charakteryzują się nie tylko najwyższą jakością i funkcjonalnością, ale także nowoczesną formą i estetyką pozwalającą na wyróżnienie kiełbas. Ciekawy kolor, interesująca grafika, niestandardowe spakowanie to możliwość stworzenia niepowtarzalnego produktu. Jeśli to wszystko połączy się z unikatowym smakiem, zapadającym długo w pamięć, to można stworzyć wspaniałą kiełbasę, która na stałe trafi na stoły konsumentów.

 

fabios.com.pl
fabios@fabios.com.pl