W dniach 13-14 lutego firma FOSS Polska organizowała oficjalną premierę najnowszego rozwiązania FOSS dla branży mięsnej, mobilnego analizatora rentgenowskiego, MeatMaster™ Flex. Spotkanie odbyło się na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie w Zakładzie Technologii Mięsa.
Podczas wydarzenia zostało zaprezentowane portfolio urządzeń FOSS:
– najnowsze urządzenie rentgenowskie MeatMaster™ Flex w trakcie analizy surowca mięsnego rozdrobnionego na wilku. Jego wyjątkowa mobilność ułatwia integrację w dowolnym zakładzie produkcyjnym, a zaawansowany system skanowania rentgenowskiego bada 100% mięsa, zapewniając wiodącą w branży dokładność,
– rozbudowany o nowe funkcje analizator FoodScan™ 2, który dostarcza wszystkich niezbędnych informacji na etykiety produktów, a także umożliwia ocenę barwy produktów mięsnych,
– łatwy w użyciu analizator mięsa przeznaczony do rutynowej kontroli zawartości tłuszczu i wilgotności MeatScan™.
Prezentację urządzenia poprowadził Mgr inż. Rafał Pełszyk, Industry Sales Manager w segmencie Mięsnym i Rybnym, który przedstawił praktyczne korzyści wynikające z wyposażenia zakładu w technologię rentgenowską MeatMaster™ Flex.
MeatMaster™ Flex – innowacyjny analizator X-Ray do pomiaru tłuszczu w mięsie rozdrobionym i wykrywania ciał obcych. Analizator można zastosować do kontroli mięsa świeżego i mrożonego, rozdrabnianego na wilku w czasie rzeczywistym. Określa zawartość tłuszczu, masę mięsa oraz wykrywa ciała obce (metal i kości). Analizator skanuje 100% mięsa. Funkcja przechylania umożliwia pochylenie przenośnika do 15 stopni. Konstrukcja urządzenia wyposażona jest w kółka, co zapewnia wyjątkową elastyczność i ułatwia dopasowanie MeatMaster™ Flex do każdego zakładu produkcyjnego przy minimalnej przestrzeni i wymaganiach instalacyjnych. Rozwiązanie to jest odpowiedzią na potrzebę efektywnego zarządzania zużyciem tłuszczu i chudego mięsa przy produkcji np: mięsa mielonego i kiełbas przy jednoczesnym sprawdzaniu obecności ciał obcych.
Spotkanie cieszyło się licznym zainteresowaniem przedstawicieli firm z branży mięsnej w Polsce. W wydarzeniu wzięło udział 18 zakładów mięsnych. Spotkanie współorganizowane było przez Wydział Technologii Żywności SGGW w Warszawie. W spotkaniu wzięli udział Pan Prof. dr hab. inż. Mirosław Słowiński oraz Pan Dr hab. inż. Krzysztof Dasiewicz, którzy przedstawili ofertę dydaktyczną, wyposażenie techniczne uczelni oraz opowiedzieli o możliwości współpracy firm z branży mięsnej z uczelnią. W spotkaniu aktywny udział wzięli również Pan prof. SGGW, Panu Dr hab. inż. Tomasz Florowski, Pani Dr inż. Iwona Szymańska, Panu Mgr inż. Jan Cegiełka.
Patronem medialnym wydarzenia był miesięcznik Rzeźnik polski.