21 listopada br. w Iławie odbyła się konferencja poświęcona zagadnieniom polskiego drobiarstwa. Wydarzenie to skupiło liczne grono osób związanych z branżą, którzy mieli okazję wziąć udział m.in. w debacie z udziałem ekspertów.
—
Podczas konferencji „Potęga drobiarska – Polska 2020” wybitni fachowcy, m.in.: Bartosz Urbaniak – Dyrektor Zarządzający ds. Agrobiznesu Banku BGŻ, Łukasz Dominiak – Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa czy też Piotr Kulikowski – V-ce Prezes A.V.E.C. (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów, Importerów i Eksporterów Mięsa Drobiowego), na bazie najnowszych wskaźników pokazali szanse, trendy i scenariusze, na które już dziś trzeba się przygotować, aby zachować osiągniętą przez Polskę dominującą pozycję na rynku europejskim oraz budować taką na rynku światowym.
==
Podczas kilkugodzinnego wydarzenia poruszono wiele ważnych dla polskiego drobiarstwa tematów związanych z jego dynamicznym rozwojem, czynnikami, które zapewniły spektakularny sukces oraz optymistycznymi prognozami na kolejne lata. To pierwsza w Polsce konferencja drobiarska zorganizowana przez praktyków dla praktyków.
—
Licznie przybyli na konferencję uczestnicy mieli okazję do nieskrępowanej dyskusji, wymiany doświadczeń oraz do nawiązania wielu nowych kontaktów biznesowych.
Konferencję zorganizował Indykpol S.A. – największy w Polsce producent mięsa i przetworów indyczych. Od kilkunastu lat jest również liderem Grupy Kapitałowej. Tworzy najbardziej rozwiniętą krajową organizację specjalizującą się w hodowli i przemysłowym tuczu indyków, sprzedaży hurtowej i detalicznej tuszek, elementów z drobiu, mięsa indyczego i kurczęcego i ich jego przetworów.
—
Kluczowe zagadnienia:
Eksport polskiego mięsa drobiowego rośnie i za okres I-VIII 2014 wykazywał tendencję zwyżkową 17% r/r. Eksport ma istotny wpływ na rozwój polskiego drobiarstwa.Na tle państw UE produkcja drobiu w Polsce wykazuje najwyższą dynamikę.
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że produkcja i konsumpcja drobiu w UE w perspektywie najbliższych 8 lat będzie wzrastać, przy czym drób odnotuje największy przyrost konsumpcji w porównaniu z innymi rodzajami mięs. W celu wzmocnienia dziś rozdrobnionej branży konieczna jest jej konsolidacja.=
–
==